Řecku půjčíme oklikou, tvrdí Petr Mach

19.04.2010 16:28

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach tvrdí, že Řecku bude půjčovat i Česká republika, ale oklikou přes půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Mach to řekl v rozhovoru pro Studio Česko.

Řecku půjčíme oklikou, tvrdí Petr Mach

Na hrozbu státního bankrotu Řecka reagovaly země eurozóny v březnu a předminulý víkend dohodou, podle níž budou připraveny půjčit Řecku spolu s Mezinárodním měnovým fondem až 45 miliard eur za pětiprocentní úrok. Protože však Česko není členem eurozóny, dohoda se ho podle české vlády nemá týkat.

Předseda Strany svobodných občanů a její pražský volební lídr v květnových volbách do Poslanecké sněmovny Petr Mach ale tvrdí, že i Česká republika půjčí Řecku „určitou částku", konkrétně 26 miliard korun z devizových rezerv a to prostřednictvím půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu, který peníze dodá právě řecké vládě.

„Zástupci Česka naše slova odmítli, ale dokládá to loňské usnesení vlády. Hovoří o tom, že mezi Českou národní bankou a vládou byla podepsána smlouva, že půjčíme Mezinárodnímu měnovému fondu na pět let. Z toho bude mít vláda navíc ´dotován´ úrok jednoho procenta," tvrdí Mach.

Peníze půjdou z kapes daňových poplatníků

Pět let totiž podle Macha bude úrok dorovnáván z kapes daňových poplatníků, tedy ze státního rozpočtu. „Vidím problém v tom, že se voličům v této otázce lže. Tvrdí se jim, že my, tedy Česká republika, nebudeme půjčovat Řecku a druhý problém spatřuji v tom, že vše proběhlo bez souhlasu parlamentu. Vláda si myslela, že takto může v tichosti upéct dohodu s Českou národní bankou," uvedl dále Mach s tím, že půjčka za jedno procento je navíc pro Českou národní banku vysoce ztrátová.

„My, tím myslím Strana svobodných občanů, těžko může v této otázce něco dělat. Na to, abychom jako mimoparlamentní strana mohli dávat nějaký apel, tak na to jsou naše možnosti omezené. Proto nehodláme v této otázce podávat ani žádné žaloby," zmínil dále Mach.

Strana svobodných občanů má podle Macha ve svém sloganu heslo „Necháme vám vaše peníze" a to prý hovoří za vše. „V tom  heslu je ukryté i naše směřování, uvažování, co si myslíme o tom, že se berou peníze daňovým poplatníkům či o vyrovnávání deficitu státního rozpočtu," dodal k tomu.

Předseda Strany svobodných občanů totiž mimo jiné naznačil, že ODS a ČSSD ve svých předvolebních slibech hovoří o vyrovnání veřejných financí, což podle něj není nic jiného, než že mají nějakou strategii snižování deficitu, a nikoliv snižování dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…