Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu dálnice D35 v úseku Časy - Ostrov

08.12.2018 17:15

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo v úterý 4. prosince výstavbu dálnice D35 v úseku Časy – Ostrov. Dálnice D35 je plánována v trase Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou a po dokončení bude s celkovou délkou přes 200 kilometrů druhou nejdelší dálnici v ČR. D35 je také v celé svojí délce součástí globální sítě TEN-T evropských dopravních koridorů.

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu dálnice D35 v úseku Časy - Ostrov
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

„Výstavba dnes zahajovaného dálničního úseku umožní převedení dopravy ze silnice I/35 mezi Holicemi a  Zámrskem. Potřebnost a naléhavost stavby vyplývá z dopravní funkce a  zatížení silnice I/35, která je v současné době na hranici únosnosti z hlediska kapacity i bezpečnosti dopravy. Důležitá je také výstavba navazujícího úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Časy, který máme v plánu zahájit na jaře příštího roku,“ okomentoval zahájení stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Stavebně zajímavým je most nad železniční tratí, kde je zároveň umístěna železniční stanice Uhersko. Most je situován mezi obcemi Uhersko a Turov nad Loučnou. Niveleta dálnice vede v místě opěr cca 11,0 m nad stávajícím terénem tak, aby byla dodržena podjezdná výška železniční tratě. Most je navržen jako jedna nosná konstrukce pro oba směry dálnice. Konstrukci tvoří střední komorový nosník o třech polích s rozpětím 50,0 + 72,0 + 50,0 m s prefabrikovanými vzpěrami s dobetonovanou horní deskou mostovky. Protože je nutné omezit provoz na žel. trati na co nejkratší dobu, byl zvolen ojedinělý postup výstavby mostu. Podél železniční tratě budou vybetonována vahadla, vždy jedno na každé straně kolejí. Vahadla budou provedena na pevné skruži. Postupně budou nainstalovány železobetonové prefabrikované vzpěry a dobetonována deska mostovky nad vzpěrami. Dále bude zřízena kruhová dráha pro otáčení mostu v prostoru krajního pole. Následně se konstrukce kolem svislé osy pilíře otočí nad kolejiště a konce vahadel se navedou pro betonáž uzavírací lamely. Bude provedena uzavírací lamela a kompletace příčného řezu ve střední části mostu. Příslušenství a dokončovací práce na mostě budou probíhat klasickým způsobem.

Stavba je spolufinancována v rámci Operačního programu Doprava 2014 – 2020 z Fondu soudržnosti.

D35 časy - Ostrov

Hlavní trasa:
délka: 14 700 m
kategorie: D 25,5/120
plocha vozovek: 323 000 m2
počet stavebních objektů: 155

Zhotovitel: EUROVIA + Metrostav + Swietelsky
Cena stavby dle smlouvy: 3 232 mil. Kč bez DPH
Termín výstavby: 44 měsíců do zprovoznění

Společně s tímto úsekem má Ředitelství silnic a dálnic v realizaci 135 kilometrů dálnic a 60 kilometrů silnic I. třídy v celkové hodnotě 42,8 mld. Kč s DPH. ŘSD plánuje do konce roku zahájit ještě stavbu dálnice D3 Hodějovice – Třebonín v délce 12,5 kilometru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…