Regionální svátky železnice v sobotu slavnostně završí Národní den železnice v Českých Budějovicích

18.09.2018 15:45

Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí v sobotu 22. září Národním dnem železnice v Českých Budějovicích. Tradiční oslava kolejové techniky zavítá do střediska oprav kolejových vozidel v jihočeské metropoli. Těšit se můžete na klasické rozložení do tří světů. Na akci vypraví České dráhy tři zvláštní vlaky – včetně nově zrekonstruované jednotky SC Pendolino. Nevšedním zážitkem bude večerní světelná show s historickými lokomotivami.

Regionální svátky železnice v sobotu slavnostně završí Národní den železnice v Českých Budějovicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak, ilustrační foto

Návštěvníci spatří například modernizovanou jednotku SC Pendolino či jednotku CityJet od partnera akce ÖBB, v SOKV naopak řadu parních (např. Štokr, Ušatá), motorových (např. Hektor) a elektrických (např. Eso) lokomotiv. Chybět nebudou ani motorové vozy v čele se Stříbrným šípem a mnoho dalších exponátů spjatých se železnicí.

České dráhy při této příležitosti vypraví několik zvláštních vlaků, kterými si účastníci budou moci užít vyjížďky do okolí Českých Budějovic. Jízdní řády a informace o složení souprav těchto spojů naleznete zde.

Z nádraží se na výstaviště lze vydat pěšky nebo posílenou autobusovou dopravou.

Svět historie

Návštěvníky čeká výstava více jak třiceti historických českých i zahraničních lokomotiv. Chybět nebudou parní jízdy a jízdy zvláštních vlaků do okolí Českých Budějovic. Programem v depu a na jeho točně provede Václav Žmolík a Ondřej Blaho.

Svět změny

Svět změny reprezentuje moderní vozový park Českých drah. Na kolejišti ČD budou k vidění mimo jiné soupravy SuperCiti Pendolino a do okolí Českých Budějovic vás vyveze nejmodernější jednotka národního dopravce railjet, obě soupravy při letošním ročníku akce převezmou také funkci protokolárních vlaků. Ve světě změny bude v pravé poledne pokřtěna nová kniha „Železnice Českobudějovicka od počátku po současnost“.

Svět zábavy

Tradičně bohatý doprovodný program potěší malé i velké návštěvníky. Po celý den bude probíhat závod drezín pro celou rodinu o zajímavé ceny. Pro nejmenší návštěvníky divadelní stan s hranými železničními pohádkami, soutěžemi, atrakcemi, hrami a spoustou dalších aktivit, potkat můžete i maskota Elfíka. Kinematovlak zajistí projekci oblíbených pohádek pro děti po celý den. Nebude chybět ani Vláček Hráček. Ve stanici České Budějovice v čekárně v prvním patře bude velké modelové kolejiště a výstava historie železnice na Českobudějovicku.

Noční světelná show

V SOKV České Budějovice se ve 20 hodin uskuteční unikátní světelná show plná historických lokomotiv na točně Světa historie. Nabídne více jak desítku historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení, které zohledňuje také kontext historických událostí. Show je doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů. Vstupenky na Noční vlakovou jsou již od poloviny srpna vyprodány.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 179 lety.

Orientační plánek dějiště Národního dne železnice 2018 najdete ZDE.

Podrobný program regionálního Dne železnice v Českých Budějovicích najdete na stránkách www.denzeleznice.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…