Rosatom: Běloruská jaderná elektrárna ožívá, začalo zavážení palivo do reaktoru 1. bloku

07.08.2020 15:13

7. srpna 2020 začalo zavážení paliva do reaktoru prvního bloku Běloruské jaderné elektrárny. Tuto elektrárnu se dvěma reaktory VVER-1200 generace III+ v Bělorusku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Rosatom: Běloruská jaderná elektrárna ožívá, začalo zavážení palivo do reaktoru 1. bloku
Foto: Rosatom
Popisek: Běloruská jaderná elektrárna

V 10:45 středoevropského letního času byla do aktivní zóny reaktoru zavezena první kazeta s čerstvým jaderným palivem. Do konce měsíce do ní bude zavezeno všech 163 palivových kazet.

Po zavezení paliva dosáhne reaktor minimálního kontrolovaného výkonu (1 % nominálního výkonu) a budou prováděny zkoušky správné funkce systémů bloku. Od tohoto okamžiku již jaderný blok nese status jaderného energetického zařízení. Po potvrzení spolehlivosti a bezpečnosti bloku při projektových parametrech bude zahájena fáze energetického spouštění, během níž bude blok poprvé připojen k přenosové soustavě.

„Bělorusko získalo blok postavený za použití těch nejmodernějších technologií generace III+. Tato technologie už má reference z jaderných elektráren postavených v Rusku. Splňují všechny pofukušimské bezpečnostní požadavky a všechny proběhlé mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii potvrdily jejich spolehlivost,“ uvedl generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov.

Výstavba Běloruské jaderné elektrárny probíhá otevřeně a transparentně. Elektrárna splňuje všechna bezpečnostní doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Bělorusko pravidelně spolupracuje s vedením a odborníky z této organizace a také s představiteli Evropské komise a evropské skupiny jaderných dozorných orgánů ENSREG. V letech 2012-2020 proběhlo celkem 7 klíčových misí MAAE doporučovaných zemím, které staví svou první jadernou elektrárnu.

První blok Běloruské elektrárny se stal zároveň prvním blokem generace III+ postaveným za použití ruských technologií za hranicemi Ruska. V současnosti jsou v Rusku úspěšně provozovány tři bloky stejného typu: dva v jaderné elektrárně Novovoroněžská II a jeden v jaderné elektrárně Leningradská II.

„Ve srovnání s bloky předchozí generace, které používají reaktory VVER-1000, mají bloky typu VVER-1200 generace III+ řadu výhod, především mají podstatně zlepšené ekonomické parametry a bezpečnost. Hlavní předností technologie VVER-1200 je unikátní spojení aktivních a pasivních bezpečnostních systémů, díky nimž je elektrárna maximálně odolná vůči vnitřním a vnějším rizikům. Všechny tyto bloky jsou vybaveny lapačem taveniny, který v případě roztavení aktivní zóny reaktoru zachytí a lokalizuje taveninu, a dalšími pasivními systémy, které jsou schopny plnit svou funkci i při výpadku napájení bloku a bez zásahu operátora. Dále tento blok vyniká tím, že má o 20 % vyšší výkon než jeho předchůdci, že byl výrazně snížen počet obslužného personálu a že byla prodloužena projektová doba provozu na dvojnásobek ze 30 na 60 let s možností dalšího prodloužení o 20 let,“ řekl Andrej Petrov, první viceprezident pro výstavbu společnosti IK ASE a generální ředitel Koncernu Rosenergoatom (obě společnosti představují součást struktury Rosatomu).

V současnosti patří mezi hlavní zákazníky, kteří se rozhodli pro ruskou technologii generace III+, Finsko, Maďarsko, Turecko, Bangladéš, Egypt ad.

Dodavatelem komponent jaderného ostrova pro Běloruskou elektrárnu je Atomenergomaš (součást Rosatomu). Palivo bylo vyrobeno v podniku Novosibirskij zavod chimkoncentratov (NZCHK – součást Rosatomu) a má obohacení od 1,3 do 4,4 %.
V současnosti je Rosatom světovým lídrem ve výstavbě jaderných elektráren a jedinou společností na světě, která v zahraničí staví jaderné elektrárny sériově. Po celém světě bylo postaveno 102 jaderných energetických zařízení ruské konstrukce a z toho je 78 bloků typu VVER. V současnosti má Rosatom ve svém portfoliu zahraničních zakázek 36 bloků typu VVER v různé fázi realizace ve 12 zemích světa. Z toho je ve fázi výstavby 25 bloků v 9 zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…