Rosatom: Dodávky pro technologii VVER směřují z České republiky do celého světa

08.03.2021 14:21

I v roce 2020 pokračovaly dodávky českých firem pro reaktory VVER, které se staví v různých koutech světa. Jejich produkce putuje například do exotických destinací jako je Indie a Bangladéš, ale české firmy mají podepsány smlouvy i na dodávky do evropských projektů jako je Paks II a Hanhikivi.

Rosatom: Dodávky pro technologii VVER směřují z České republiky do celého světa
Foto: Arako
Popisek: Vlnovcové ventily vyrobené společností Arako

„V roce 2020 jsme kromě Česka a Slovenska realizovali dodávky kabelů pro jaderné elektrárny typu VVER v Rusku a na Ukrajině. Dohromady šlo o dodávky v hodnotě 18,5 milionu korun. Pro příští roky máme rozjednány dodávky hermetických kabelových průchodek, kabelů a spojek pro elektrárny Akkuyu v Turecku a především Paks II v Maďarsku. Velký potenciál vidíme i v egyptském projektu El Dabaa a Belene v Bulharsku,“ popisuje dodávky za Kabelovnu Kabex Anton Slobodin, statutární ředitel společnosti.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Jadernou elektrárnu Akkuyu staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom v Turecku a nyní již probíhá výstavba dvou bloků typu VVER-1200 generace III+. V plánu je zde postavit celkem čtyři bloky, takže tento projekt představuje pro české firmy velký potenciál. Tento typ designu se vyznačuje vyššími parametry bezpečnosti, kvality a životnosti elektrárny, protože mají projektovanou dobu provozu 60 let, tedy dvojnásobnou ve srovnání s reaktory VVER-1000. České firmy mají s těmito nejmodernějšími bloky, které Rosatom nabízí na zahraničním trhu, své dodavatelské zkušenosti díky zapojení do výstavby jaderných elektráren Novovoroněžská II a Leningradská II v Rusku a Běloruská v Bělorusku.

Na tyto zkušenosti navazují i nyní. Pro jadernou elektrárnu Akkuyu vyrábí servopohony společnost ZPA Pečky, armatury ARAKO a čerpací techniku Sigma Group. Dodávky pro VVER-1200 dále směřují do elektrárny Rooppur v Bangladéši: armatury sem dodaly společnosti MSA a ARAKO, servopohony ZPA Pečky a čerpací techniku opět dodává Sigma Group. Za rok 2020 sem ARAKO dodalo zboží v hodnotě přes 80 milionů korun a dodávky budou pokračovat i v letošním roce.

Dalším významným odbytištěm české produkce pro VVER je Indie, kde se staví celkem šest bloků VVER-1000. V loňském roce sem byly dodávány armatury z MSA a ARAKA a servopohony od ZPA Pečky, přičemž jen dodávky od ARAKA přesáhly v přepočtu hodnotu 175 milionů korun.

Rosatom rovněž staví v Rusku referenční bloky inovované technologie VVER pod názvem VVER-TOI, která navazuje na VVER-1200. I do této vlajkové lodě nové technologie už směřovala produkce vyrobená v Česku: Arako v roce 2020 dodalo uzavírací vlnovcové ventily A20 a Sigma Group v roce 2021 dodá první část nasmlouvaných čerpadel.

Některým firmám situace s koronavirem komplikuje výrobní činnost. Obchodní ředitel společnosti ZPA Pečky Sergej Nepovim to komentuje: „Bohužel kvůli situaci s COVID-19 se nám dodávky nasmlouvané na rok 2020 opozdily kvůli tomu, že mohou být realizovány až po převzetí výrobků v našem závodě inspektory od organizace oprávněné Rosatomem, ale inspektoři nemohou dostat povolení pro cesty do České republiky. Doposud máme na skladě cca 100 servomotorů připravených k odeslání. I přes současnou situaci pokračujeme v práci na dodávkách pro jaderné elektrárny Kurská, Rostovská, Rooppur, Kudankulam, Tianwan a Akkuyu.“

Nové projekty

Velký potenciál pro české firmy skýtají nové projekty Rosatomu, jejichž výstavba se postupně rozbíhá. Například o dodávkách pro Paks II, která má získat stavební povolení letos na podzim, jednají společnosti Sigma Group, Kabelovna Kabex a zájem mají i I&C Energo, ŠKODA JS a ZAT. Společnost ARAKO už má dokonce podepsanou smlouvu na rok 2021.

Velký zájem mezi českými firmami panuje i o další evropský projekt Rosatomu, o jadernou elektrárnu Hanhikivi ve Finsku. Společnost ARAKO má opět uzavřenou smlouvu na výrobu v roce 2021. Dále jde například o jadernou elektrárnu El Dabaa v Egyptě, pro kterou jednají o dodávkách společnosti ARAKO, Kabelovna Kabex a Sigma Group.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…