Rosatom: TVEL dodá do Búšehru nový typ jaderného paliva

30.04.2018 18:53

Společnost TVEL, která je součástí ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, realizuje v Íránu inženýringový projekt na přechod jaderné elektrárny Búšehr na nový typ jaderného paliva. Namísto starší generace paliva UTVS bude nyní reaktor VVER-1000 této jediné íránské elektrárny používat palivo TVS-2M.

Rosatom: TVEL dodá do Búšehru nový typ jaderného paliva
Foto: red
Popisek: Rosatom

Projekt proběhne na základě smlouvy podepsané mezi TVELem, společností pro rozvoj jaderných technologií Atomic Energy Organization of Iran a provozovatelem elektrárny Búšehr Nuclear Power Production and Development Co.

V rámci projektu ruští odborníci provedou výpočty a simulace nezbytné pro schválení tohoto kroku dozorným úřadem. Dodávky nového typu paliva by měly začít v roce 2020. Palivo TVS-2M má oproti UTVS vyšší hustotu uranu, robustnější konstrukci a dosahuje hlubšího vyhoření. Používáním nového typu paliva provozovatel zlepší jak technické, tak ekonomické parametry provozu bloku a rovněž redukuje objem použitého jaderného paliva.

„Palivová společnost TVEL v těsné spolupráci se svými odběrateli vyvíjí stále nové modifikace a konstrukce jaderných palivových kazet, které zvyšují účinnost provozu jaderných bloků. Pro bloky typu VVER-1000, které používaly palivo UTVS je přechod na TVS-2M optimálním z hlediska technologické kontinuity. Tuto změnu jsme provedli již ve všech jaderných elektrárnách v Rusku a pokračujeme v ní s našimi zahraničními partnery,“ uvedl Alexandr Ugrjumov, viceprezident pro výzkumnou činnost společnosti TVEL.

Do palivové společnost Rosatomu TVEL patří podniky na výrobu jaderného paliva, konverzi a obohacování uranu a výrobu obohacovacích centrifug a také výzkumné a konstrukční instituty. Společnost je jediným dodavatelem paliva pro jaderné elektrárny v Rusku. V souhrnu dodává palivo do 75 energetických reaktorů ve 14 zemích světa, do výzkumných reaktorů v 8 zemích a transportní reaktory ruské flotily jaderných ledoborců. Každý šestý energetický reaktor na světě běží na palivo vyrobené TVELem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…