Rosatom: TVEL dodá palivo pro výzkumný reaktor v Centru výzkumu Řež

23.03.2020 13:30

Palivová společnost Rosatomu TVEL uzavřela smlouvu na dodávku jaderného paliva pro výzkumný reaktor LVR-15 v Centru výzkumu Řež (CVŘ). Dodávka paliva se uskuteční v roce 2020 a součástí smlouvy je i opce na dodávky v dalších letech.

Rosatom: TVEL dodá palivo pro výzkumný reaktor v Centru výzkumu Řež
Foto: CVŘ
Popisek: Reaktor LVR-15 v CVŘ

 

LVR-15 je lehkovodní reaktor s maximálním výkonem 10 MWt a představuje jedno ze základních výzkumných zařízení v CVŘ, jednom z předních evropských výzkumných center v oblasti jaderné energetiky a materiálového výzkumu. Aktivní zónu reaktoru tvoří palivo IRT-4M vyrobeného v podniku Novosibirskij zavod chimkoncentratov (NZCHK, součást TVELu).

Výzkumná infrastruktura a reaktor v CVŘ jsou mimo jiného využívány i v rámci vývoje a ověřování nových typů ruského jaderného paliva pro energetické jaderné reaktory. V roce 2019 uzavřely společnosti TVEL a CVŘ dohodu o spolupráci v oblasti materiálového výzkumu a výzkumné práce proběhnou v reaktoru LVR-15 v nejbližší době. Konkrétně se jedná o studium vlastností základních a perspektivních zirkoniových slitin ruské výroby při nízkých intenzitách toku rychlých neutronů.

„Spolupráce Palivové společnosti TVEL a CVŘ je příkladem vzájemně výhodného a mnohaoborového partnerství v oblasti jaderné energetiky. V aktivní zóně tohoto českého výzkumného reaktoru je od prvního dne jeho provozu používáno ruské jaderné palivo. Současně   TVEL využívá praktické dovednosti a zkušenosti českých odborníků z tohoto výzkumného centra, které má v mezinárodní odborné komunitě nezpochybnitelnou autoritu. TVEL pak nabízí všechny nejnovější a nejefektivnější výsledky výzkumu a následná technologická řešení svým tradičním partnerům, mezi které patří i české jaderné elektrárny,“ uvádí starší viceprezident pro prodej a mezinárodní obchod společnosti TVEL Oleg Grigorjev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…