Rosatom: V Běloruské jaderné elektrárně se poprvé roztočila turbína

02.11.2020 10:06

Rotor turbosoustrojí 1. bloku Běloruské jaderné elektrárny se poprvé roztočil. Jde o jeho zkoušku v rámci přípravy bloku na zahájení výroby elektrické energie. Elektrárnu se dvěma bloky VVER-1200 zde staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Rosatom: V Běloruské jaderné elektrárně se poprvé roztočila turbína
Foto: red
Popisek: Rosatom

„Turbosoustrojí bylo v souladu s programem zkoušek roztočeno na nominální otáčky. Všechny ukazatele, včetně měření vibrací, jsou v normě, což nám umožňuje přistoupit k dalším testům turbíny a generátoru před jejich připojením k síti,“ komentoval událost ředitel projektu výstavby Běloruské jaderné elektrárny v rámci společnosti IK ASE (součást Rosatomu) Vitalij Poljanin.

Spouštění 1. bloku začalo 7. srpna 2020, kdy byla do reaktoru zavezena první kazeta s čerstvým jaderným palivem. 11. října reaktor prošel hlavním mezníkem etapy fyzikálního spouštění a dosáhl minimálního kontrolovaného výkonu. Během této etapy proběhlo na 50 fyzikálních měření, která potvrdila soulad reálných parametrů primárního okruhu s projektovými. 23. října potom provozovatel elektrárny, společnost Běloruská JE, a generální dodavatel, společnost IK ASE, obdržely od běloruského ministerstva pro mimořádné situace povolení k energetickému spouštění 1. bloku.

V současnosti v bloku probíhá postupné zvyšování výkonu, zatím na 40 %. V nejbližších dnech bude provedena série zkoušek, která je nezbytná před jeho uvedením do provozu. Poté bude blok připojen k síti a dodá do ní první kilowatthodiny elektřiny.

Do Běloruské jaderné elektrárny směřovala produkce řady českých firem, ať už jde o armatury, čerpadla, potrubí, elektropohony, nebo laboratorní vybavení. Je to podobné jako i v případě dalších bloků VVER-1200. Například v jaderných elektrárnách Leningradská II, Novovoroněžská II a Ostrověcká je možné najít armatury od společností Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, potrubí od Lavimont Brno, čerpadla od Sigma Group, kabely a kabelové, průchodky od Kabelovny Kabex, servopohony od ZPA Pečky a další produkci vyrobenou v Česku. Celkem jde o zboží v hodnotě přes 2 miliardy korun.

Běloruská jaderná elektrárna se dvěma bloky typu VVER-1200 vzniká poblíž města Ostrovec. Pro první tamní jadernou elektrárnu byl vybrán ruský projekt generace III+, který splňuje všechny mezinárodní normy a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii v oblasti jaderné bezpečnosti.
První blok Běloruské elektrárny je prvním blokem VVER-1200, který Rosatom staví v zahraničí. V současnosti jsou na domácí půdě provozovány tři bloky tohoto typu: dva v Novovoroněžské jaderné elektrárně a jeden v Leningradské. Čtvrtý ruský blok VVER-1200, tj. 6. blok Leningradské jaderné elektrárny, byl 22. října 2020 připojen k přenosové soustavě. Tuto technologii si dále vybraly země jako Finsko, Maďarsko, Bangladéš, Turecko a Egypt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…