Rosatom: V Turecku začaly výkopy základů 4. bloku JE Akkuyu

17.08.2021 22:23

V jaderné elektrárně Akkuyu začaly 12. srpna 2021 výkopové práce na základech 4. bloku s reaktorem VVER-1200. Příprava výstavby tohoto bloku stavěného ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom probíhá podle počátečního stavebního povolení.

Rosatom: V Turecku začaly výkopy základů 4. bloku JE Akkuyu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Počáteční stavební povolení, které dovoluje provádět práce s výjimkou jaderného ostrova, vydal turecký jaderný dozor Turkish Atomic Energy Authority (TAEK) 30. června 2021.

Zemní práce pro přípravu stavby reaktorové budovy, strojovny, pomocných provozů a dalších důležitých objektů jaderného bloku probíhají na ploše 655 m2. Hloubka výkopů bude dosahovat až 12,5 metru a pracovníci přemístí téměř 600 tisíc kubíků zeminy. Kromě samotného rozrušování, nakládání a odvážení kamenité půdy musejí dělníci zajistit i odčerpávání spodní vody. V současnosti na staveništi pracuje přes 20 kusů stavební techniky: bagry, sklápěče, vrtné soupravy ad.

„V letošním roce plánujeme pro čtvrtý blok získat finální stavební povolení a začátkem příštího roku se pustit do stavebních prací v plném rozsahu. Do konce roku začneme připravovat podloží pro základové desky reaktorové budovy a strojovny a potom se pustíme do sestavování betonářských výztuží základových desek. To znamená, že se Akkuyu stane největším centrem výstavby jaderných elektráren, kde se budou zároveň stavět čtyři bloky. To je unikátní z pohledu celosvětového jaderného průmyslu a jeho historie. Výstavba čtyř bloků zároveň vyžaduje vysokou koncentraci lidských, materiálních i finančních zdrojů, ale my jsme na to připraveni,“ uvedl první náměstek generálního ředitele elektrárny Akkuyu Sergej Buckich.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19279 lidí

Během výkopů základové jámy probíhá i zpevňování podloží. Do půdního masivu se čerpá směs cementu a vody a na některých místech se používá i metoda injektáže: do půdy se pod vysokým tlakem čerpá cement s vodou a vznikají masivy s funkcí pilotů, které zajišťují požadovanou únosnost půdy, bezpečný provoz a stabilitu stavěných budov v souladu s mezinárodními požadavky.

Do výstavby jaderné elektrárny Akkuyu jsou zapojeny české firmy podobně, jako je tomu i v případě ostatních bloků VVER-1200 stavěných Rosatomem v různých zemích světa. Společnost Sigma Group má dobré vyhlídky na vítězství v tendru na dodávku čerpací techniky v hodnotě cca 15 milionů eur. Dále společnost MICo dodá tlakové nádoby za asi 7,1 milionů eur a ŽĎAS výkovky pro výrobu hlavních cirkulačních čerpadel. Společnost ZPA Pečky vyrábí servopohony a společnost Arako armatury.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…