Rosatom: Ve Francii slavnostně začala montáž reaktoru ITER

29.07.2020 13:30

Slavnostní zahájení montáže mezinárodního termojaderného experimentálního reaktoru ITER proběhlo 28. července 2020 ve vzdáleném režimu. Jde o zásadní mezník v projektu, na němž spolupracují země Evropské unie, Rusko, Spojené státy americké, Indie, Čína, Jižní Korea a Japonsko.

Rosatom: Ve Francii slavnostně začala montáž reaktoru ITER
Foto: Organizace ITER
Popisek: Proslov francouzského prezidenta Emmanuela Macrona během slavnostního zahájení montáže reaktoru ITER

Fáze montáže tokamaku ITER představuje nejdůležitější a nejočekávanější událost pro celosvětovou vědu. Tento největší mezinárodní projekt je realizován s cílem napodobit v laboratorních podmínkách uvolňování energie ve Slunci. Výstavbou projektu ITER lidstvo získá spolehlivý zdroj energie, který mu vystačí na miliony let. Palivo pro tento reaktor, který bude využívat termojadernou fúzi, bude získáváno z mořské vody a lithia.

„Když Spojené státy, Rusko, Čína, Japonsko, Evropa, Indie a Korea spojí své nejlepší vědce a zkušenosti ve prospěch společného díla, ukazuje to, že to, co sbližuje lidi a národy, je mnohem silnější než to, co je rozděluje,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron během slavnostního zahájení montáže. Této události se dále zúčastnili například generální ředitel organizace ITER Bernard Bigot, který účastníky provedl virtuální prohlídkou po staveništi, a představitelé účastnických zemí.

Alexej Lichačov, generální ředitel ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, která přispívá svou produkcí do projektu ITER, přečetl účastníkům slavnostního zahájení pozdrav ruského prezidenta Vladimira Putina: „ITER, tento největší mezinárodní vědecko-technický projekt, představuje příklad efektivní a vzájemně výhodné mnohostranné spolupráce. Rusko je jednou ze zakladatelských zemí této iniciativy, zapojuje se, aby materiálně a odborně přispělo k zajišťování energetické bezpečnosti lidstva, a hraje aktivní roli v uvádění této velké myšlenky do života. Základem projektu je typ zařízení s názvem tokamak, které bylo vyvinuto právě v Rusku. Dnes projekt vstupuje do rozhodující fáze své realizace. To znamená, že můžeme předpokládat, že cílů projektu dosáhneme v plánovaných termínech a už v dohledné době získáme zdroj energie, který je koncepčně unikátní svým výkonem a bezpečností. Jeho provoz navíc bude přispívat k dosažení cílů v udržitelném hospodářském rozvoji a zvyšování kvality života milionů lidí.“

Dále Alexej Lichačov řekl, že zahájení montáže reaktoru je nejdůležitější událostí pro termojadernou komunitu a samozřejmě i pro celosvětovou vědeckou společnost. „Je důležité, že bez ohledu na omezení způsobená pandemií koronaviru se práce na montáži rozběhly podle harmonogramu. Teď je naším hlavním úkolem zabezpečit včasnou montáž zařízení a získat první plazmu na konci roku 2025. Díky tomu ukážeme, že činnost všech účastníků tohoto velkého projektu proběhla správně, a prokážeme efektivitu mezinárodní spolupráce,“ uvedl Lichačov.

Dále sdělil, že projekt ITER je jasným příkladem otevřené vědecké technologické spolupráce, a zdůraznil, že Rusko plní všechny své závazky v rámci projektu ITER ať už v podobě materiální, nebo finanční v plném objemu a podle stanoveného harmonogramu. „V tom, že montáž reaktoru začala včas, můžeme vidět i velkou zásluhu ruských firem: horní hrdla a vodiče byly včas vyrobeny a dodány na staveniště ITERu,“ dodal Lichačov.

Viktor Ilgisonis, člen Mezinárodní rady ITER, ředitel vědecko-technického výzkumu a vývoje v Rosatomu a doktor fyzikálně-matematických věd, uvedl: „Projekt ITER začal v roce 2007 a dosud je největším vědeckým projektem v historii lidstva, jak z pohledu složitosti a nákladů, tak i potenciálního významu pro lidstvo. Na základě výsledků, které během něj získáme, budeme moct usoudit, jestli je reálné v 21. století dosáhnout termojaderného snu o nevyčerpatelném a bezpečném zdroji energie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…