Rosatom: Výstavba JE Kurská II s inovativními reaktory VVER-TOI začala

07.05.2018 20:44

Domíchávače betonu začaly 29. dubna 2018 chrlit beton do základů reaktorové budovy 1. bloku jaderné elektrárny Kurská II. Tento okamžik je považován za oficiální zahájení výstavby první ruské jaderné elektrárny s reaktory nové generace VVER-TOI.

Rosatom: Výstavba JE Kurská II s inovativními reaktory VVER-TOI začala
Foto: red
Popisek: Rosatom

Odlití betonu do základů objektů jaderného ostrova předcházel velký objem přípravných prací. Pod budoucími základy bylo připraveno umělé podloží, které splňuje požadavky stanovené projektem.

Celkově bude do základové desky reaktorové budovy nalito přes 16 000 metrů krychlových betonu. Betonování bude probíhat čtyřiadvacet hodin denně za neustálé kontroly kvality směsi. Podle plánu by mělo být dokončeno v červnu tohoto roku.

První a druhý blok elektrárny Kurská II jsou referenčními bloky typu VVER-TOI o výkonu 1255 MWe. Projekt patřící do generace III+ vypracovala ruská korporace pro atomovou energii Rosatom na základě reaktorů VVER-1200 a jde o jejich typově optimalizovanou a informatizovanou verzi. Po ověření technologie na domácí půdě bude tato technologie nabídnuta i na zahraničních trzích.

„Bloky VVER-TOI jsou špičkovým produktem s vysokou technologickou náročností. Je s nimi spojena nejen budoucnost Kurské jaderné elektrárny, ale i celého ruského jaderného průmyslu. O významu tohoto projektu svědčí i objem investic: v roce 2018 bude na staveništi proinvestováno 27 miliard rublů (zhruba 9 miliard korun), což je o 10 miliard rublů (3,4 miliardy korun) více než v roce 2017,“ řekl ředitel Kurské jaderné elektrárny Vjačeslav Fedjukin.

„Termíny, náklady a kvalita výstavby jsou optimalizovány pomocí technologie Multi-D. Tento systém řízení nakládání s technickými daty nám umožňuje shromažďovat veškeré informace o projektu na jednom místě a v jediné podobě a efektivně je používat ve všech stádiích životního cyklu jaderné elektrárny: od projektování až do vyřazení z provozu,“ řekl viceprezident pro projekty v Rusku společnosti IK ASE Alexej Derij.

Výstavby elektrárny Kurská II se budou účastnit i české firmy. Podle smlouvy z roku 2017 dodá firma SIGMA DIZ z Lutína pro tento projekt čtyři hlavní čerpadla pro chlazení kondenzátorů a osm čerpadel technické vody důležité pro chlazení důležitých spotřebičů sekundárního okruhu. Dodávka v celkové hodnotě 8 milionů eur (v přepočtu zhruba 210 milionů korun) bude realizována koncem roku 2019 pro 1. blok a koncem roku 2020 pro 2. blok.
České firmy mají zkušenosti i s reaktory VVER-1200, které používají velké množství komponent stejných jako VVER-TOI. Například pro již zmiňovanou elektrárnu Novovoroněžská II dodaly zboží v přepočtu za více jak 1,4 miliardy korun.

Jaderné bloky VVER-TOI generace III+ mají zlepšené technické a ekonomické parametry. Ve srovnání s reaktory VVER-1000 byl výkon bloku zvýšen na 1255 MWe, tj. o 25 %. Projektová doba provozu vzrostla na dvojnásobek (na 60 let s možností prodloužení na 80 let). Díky vysoké míře automatizace bylo možné zmenšit množství personálu o 30 až 40 %. Ve srovnání s jinými bloky generace III+ (jaderné elektrárny Novovoroněžská II a Leningradská II) dosahuje projekt VVER-TOI podstatné redukce investičních i provozních nákladů a zkrácení délky výstavby.

Nové bloky elektrárny Kurská II splňují nejnovější bezpečnostní požadavky Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Používají řadu moderních bezpečnostních systémů jako například lapač taveniny a systém pasivního odvodu tepla, který zajistí chlazení aktivní zóny díky přirozené cirkulaci vody a vzduchu i v případě úplného výpadku napájení bloku. Bloky VVER-TOI mají oproti již postaveným blokům generace III+ některé bezpečnostní opatření doplněná a některá zesílená. Například jsou projektovány tak, aby vydržely zemětřesení do stupně 8 až 9, kdežto projekt VVER-1200 počítá se 7. stupněm.

Bloky typu VVER-TOI mohou být bezpečně provozovány v regionech se širokým rozsahem přírodních a klimatických podmínek od tropických po arktické oblasti a jsou připraveny na celé spektrum vnitřních i vnějších extrémních událostí jako zemětřesení, cunami, tornádo, pád letadla ad.

Výstavba elektrárny Kurská II probíhá s cílem nahradit dosluhující bloky elektrárny Kurská I typu RBMK-1000. První dvojice nových bloků bude uvedena do provozu zároveň s odstavením dvojice nejstarších bloků stávající elektrárny. Generálním projektantem nových bloků je Skupina ASE, provozovatelem bude Rosenergoatom (obě společnosti patří do struktury Rosatomu).

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…