Rosatom: Začalo svařování horní poloviny reaktoru pro Kudankulam 5

09.12.2021 12:39 | Tisková zpráva

Hlavní součást 5. bloku indické jaderné elektrárny už začíná získávat svůj tvar. Vrchní část tlakové nádoby reaktoru VVER-1000 začala 2. prosince svařovat společnost Atommaš (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom).

Rosatom: Začalo svařování horní poloviny reaktoru pro Kudankulam 5
Foto: red
Popisek: Rosatom

Dva prstence s nátrubky a horní příruba byly nejprve usazeny na sebe ve svislé poloze a zajištěny dočasnými spojkami. 

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Celá 170tunová sestava pak byla položena naležato a umístěna do svařovacího stroje, kde pracovníci udělají první dva kruhové svary. Materiál se kvůli svařování nahřívá na 150 až 300 °C a celý proces trvá 22 dní.

Další cesta vrchní části reaktoru bude mířit do pece, kde bude ohřáta až na 620 °C. To se dělá kvůli tomu, že svařování mění mechanické vlastnosti kovů. Zahřátím a postupným chladnutím kovu se mu původní vlastnosti vracejí a získává tak požadovanou odolnost.
Následovat ještě budou kontroly svarů a pak bude na vnitřní stěnu vrchní části reaktoru v oblasti svarů nanesena antikorozní vrstva.

Reaktor je jednou z hlavních komponent jaderné elektrárny a jde o válcovou nádobu s poloeliptickým dnem. Uvnitř se nachází aktivní zóna s jaderným palivem. Ve vrchní části do reaktoru ústí potrubí přivádějící a odvádějící chladící vodu primárního okruhu. Nahoře je tlaková nádoba hermeticky uzavřena víkem, kterým procházejí kabely pro vnitroreaktorové senzory a pohony řídicích tyčí.

Jaderná elektrárna Kudankulam vzniká v Indii a celkem bude mít 6 bloků typu VVER-1000. První blok je v provozu od roku 2014, druhý byl spuštěn v roce 2016. Výstavba 3. a 4. bloku byla zahájena v roce 2017 a 5. blok se staví od června 2021. Výroba komponent s dlouhou dodací lhůtou probíhá podle rámcové smlouvy o výstavbě 5. a 6. bloku z roku 2017.

Do výstavby elektrárny Kudankulam jsou dodavatelsky zapojeny i české firmy. Například opavská armaturka Arako sem dodala přes 2000 kusů regulačních armatur, Kabelovna Kabex z Holýšova zase 2500 kilometrů kabelů a Armatury Group bezmála tisíc kusů různých typů armatur. Hodnota dodávek těchto tří firem překračuje v součtu 1 miliardu korun. Dále bychom zde našli přes 300 šoupátek od MSA, 31 čerpacích agregátů od Sigma Group, elektropohony od ZPA Pečky a vysokotlaké ohříváky z Vítkovic.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…