Rosatom a SUEZ budou spolupracovat při odsolování a čištění vody

03.07.2018 13:42

Dne 27. června podepsala společnost Rusatom Smart Utilities (divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) a francouzská společnost SUEZ memorandum o porozumění a strategickém partnerství v oblasti odsolování mořské vody, čištění vody a přípravy pitné vody. K podpisu došlo během mezinárodního jaderného veletrhu World Nuclear Exhibition v Paříži.

Rosatom a SUEZ budou spolupracovat při odsolování a čištění vody
Foto: red
Popisek: Rosatom

Memorandum podepsala z ruské strany Xenia Suchotina, generální ředitelka společnosti Rusatom Smart Utilities, která představuje divizi Rosatomu zabývající se nejadernou energetikou a projekty na rozvoj infrastruktury. Z francouzské strany pod dohodu připojil podpis Frederic Hisbergues, ředitel pro globální energetické trhy společnosti SUEZ.

Strategické partnerství umožní rozvíjet společné projekty na dodávku zařízení pro odsolovací stanice, čističky odpadních vod a úpravny vod. Spolupráce se konkrétně zaměří na dodávky upravené (odsolené) vody, realizaci projektů zásobování vodou stanic těžících ropu a zemní plyn, digitalizaci městských vodních kanálů a další oblasti.

„Rosatom má unikátní zkušenosti v oblasti jaderného odsolování a s inženýringem pro objekty celosvětového významu a je vybaven moderní výrobní základnou. Spojením našich kompetencí se světovým lídrem na poli úpravy vody, kterým je SUEZ, budeme moci dosáhnout synergických efektů, které přinesou nové možnosti pro obě společnosti na světovém trhu,“ říká Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu a ředitel bloku pro mezinárodní obchod.

„Jsme hrdí na naše partnerství s Rosatomem, protože nám otevírá přístup do pro nás zatím nových geografických regionů. Memorandum nám umožní poznat nové možnosti spolupráce v oblasti odsolování a druhotného používání vody v průmyslu. Rovněž díky němu budeme podporovat programy chytrých měst v Rusku i v ostatních zemích,“ řekl Heiner Markhoff, generální ředitel SUEZ Water Technologies & Solutions.

SUEZ s 90 000 zaměstnanci představuje světového lídra na poli chytrého a udržitelného nakládání se zdroji vody. Nabízí řešení ve vodohospodářství a zpracovávání odpadů, díky nimž mohou města a průmyslové podniky optimalizovat své řízení zdrojů a zlepšit svou ochranu životního prostředí i hospodářské výsledky. SUEZ je plně zapojen do revoluce v oblasti zdrojů s cílem naplnit rostoucí poptávku po řešeních překonávajících špatnou kvalitu a nedostatek zdrojů. Díky zapojení digitálních technologií a inovativních technologických řešení skupina SUEZ recykluje 17 milionů tun odpadu ročně, produkuje 3,9 milionu tun druhotných surovin a 7 TWh elektřiny z lokálních obnovitelných zdrojů. Dále zajišťuje vodní zdroje a dodává služby na čištění odpadních vod pro 58 milionů lidí a opětovně využívá 882 milionů metrů kubických odpadní vody. Celkové výnosy skupiny SUEZ v roce 2017 dosahovaly 15,9 miliard eur.

Rosatom Smart Utilities je obchodní značkou společnosti OTEK, která se v rámci struktury ruské korporace pro atomovou energii zabývá realizací projektů v oblasti čištění vody a chytrých měst. První skupina projektů zahrnuje odsolování mořské vody, úpravu vody a její čištění a druhá skupina renovaci a digitalizaci městských služeb. Společnost rovněž provozuje 5 tepláren na území Ruska.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…