Rosatom dodal do Francie kovový uran pro reaktor Jules Horowitz

21.02.2018 22:04

V roce 2017 dodala společnost Novosibirskij závod chimkoncentratov (NZCHK) ze struktury ruské korporace pro atomovou energii do Francie přes 300 kilogramů kovového uranu, který bude použit pro výrobu paliva do inovativního výzkumného reaktoru Jules Horowitz (JHR). Oznámil to Alexander Jevsejev, výrobní ředitel NZCHK.

Rosatom dodal do Francie kovový uran pro reaktor Jules Horowitz
Foto: red
Popisek: Rosatom

Dodávka byla první podle velkého kontraktu. Podle Jevsejeva byl klient spokojen a spolupráce bude pokračovat. Informace o tom, že podnik NZCHK dodá kovový uran pro výrobu jaderného paliva do reaktoru JHR, byla zveřejněna v roce 2016.

Reaktor Jules Horowitz je pojmenován po významné francouzském jaderném fyzikovi. Výstavbu tohoto víceúčelového reaktoru realizuje mezinárodní konsorcium na jihu Francie v jaderném výzkumném ústavu Cadarache a v jeho čele stojí francouzská komise pro atomovou energii CEA.

Nový reaktor nahradí dosluhující výzkumné reaktory a budou se v něm zkoumat charakteristiky paliva pro stávající reaktory, testovat konstrukce palivových kazet pro reaktory nové generace a produkovat lékařské radionuklidy. Předpokládá se, že jej budou provozovat energetické společnosti, které provozují jaderné elektrárny, dodavatelé pro jadernou energetiku, výrobci jaderného paliva, výzkumné ústavy a úřady pro jaderný dozor.

V září 2013 se Rosatom a CEA dohodly na tom, že ruští jaderní vědci pomohou svým francouzským kolegům při výrobě jaderného paliva pro reaktor JHR.

Novosibirskij závod chimkoncentratov (NZCHK) je dceřinou společností Palivové společnosti Rosatomu TVEL, která sdružuje významné ruské podniky zaměřené na těžbu uranu, jeho zpracování, výrobu jaderného paliva a výzkum v těchto oblastech. TVEL je také dodavatelem paliva pro komerční i výzkumné jaderné reaktory a dodává palivo i pro všech 6 českých energetických reaktorů, 2 výzkumné a jeden školní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…