Rosatom podepsal s českou firmou VF Nuclear memorandum o radiačním monitoringu

20.05.2021 22:11

Česká společnost VF Nuclear bude spolupracovat s ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom v oblasti výroby a modernizace přístrojů radiační kontroly v jaderných zařízeních v Rusku i v zahraničí. Dne 18. května 2021 o tom podepsala memorandum se dvěma společnostmi ze struktury Rosatomu: Rusatom Automated Control Systems (RASU) a výzkumným ústavem SNIIP.

Rosatom podepsal s českou firmou VF Nuclear memorandum o radiačním monitoringu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Podle memoranda dojde k lokalizaci výroby zařízení pro radiační monitoring české firmy do výrobního závodu společnosti SNIIP, která organizačně spadá pod dodavatele řídicích systémů RASU.

„Uzavřením třístranné dohody získáme nejen neocenitelné zkušenosti se spoluprací při zajišťování bezpečného provozu jaderných elektráren a dalších jaderných zařízení, ale i možnost získat přístup k nejmodernějším technologiím radiačního monitoringu, které průmysl vyvíjí,“ uvádí generální ředitel společnosti RASU Andrej Butko.

Společnost VF Nuclear se zabývá projektováním a výrobou zařízení a systémů pro radiační ochranu a kontrolu. Dodává přístroje pro měření ionizujícího záření, charakterizaci radioaktivních odpadů, jadernou medicínu a další oblasti průmyslu. Jde o předního dodavatele zařízení pro měření radioaktivity odpadů při vyřazování jaderných elektráren z provozu. Dále společnost dodává metrologické laboratoře a kalibruje měřicí přístroje.

Firma RASU (Rusatom Automated Control Systems) plní v rámci struktury Rosatomu roli integrátora v oblasti řídicích systémů, elektrotechniky a výroby přístrojů pro jadernou energetiku. Používá vlastní informační technologie a systém automatizovaného projektování, které zvyšují efektivitu výroby a provozu řídicích systémů. Společnost poskytuje komplexní služby počínaje návrhem a inženýringem systémů kontroly a řízení až po jejich uvádění do provozu jak v Rusku, tak v zahraničí.

Výzkumný ústav SNIIP (Specializovaný výzkumný institut výroby přístrojů) organizačně patří pod společnost RASU. V rámci Rosatomu představuje jednoho z předních výrobců přístrojů používaných v jaderné energetice a působí v oblastech jaderné bezpečnosti a radiační ochrany na jaderných elektrárnách a v objektech představujících radiační riziko, jako jsou sklady radioaktivních odpadů apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…