Rosatom slaví 75. výročí ruského jaderného průmyslu

20.08.2020 11:48

20. srpna 2020 si ruská korporace pro atomovou energii Rosatom připomíná 75. výročí domácího jaderného průmyslu. Oslavy potrvají 75 dní, během kterých formou různých akcí připomenou minulost, současnost i budoucnost tohoto odvětví.

Rosatom slaví 75. výročí ruského jaderného průmyslu
Foto: Škoda JS
Popisek: Reaktor VVER-440 vyrobený podle ruského projektu ve firmě Škoda JS (Zdroj )

Historie ruského jaderného průmyslu se počítá od 20. srpna 1945, kdy byla jmenována Speciální komise, která měla na starosti práci na atomovém projektu. Jaderné technologie se začaly široce používat v mírové oblasti a obyvatelstvu daly řadu technologií, které využívají dodnes.

Po dlouhé roky patřil jaderný průmysl k nejutajovanějším a moc se nemluvilo ani o jeho výsledcích, které byly výhradně mírové. Mnoho lidí si neuvědomuje, že řada technologií a materiálů, které dnes máme dostupné, od lékařských přístrojů až po bezpečnostní systémy byly vynalezeny v původně utajovaných jaderných podnicích.

Krátce po svém vzniku získal ruský jaderný průmysl mezinárodní působnost. V polovině 50. let min. stol. začal spolupracovat v rozvoji mírového využívání jaderné energie s dalšími zeměmi. Československo bylo jednou z prvních zemí, se kterou byla podepsána dohoda o spolupráci. Stalo se tak 23. dubna 1955 a Československo se díky reaktoru VVR-S (dnes LVR-15 v Řeži u Prahy) dodanému z Ruska stalo devátou zemí světa, která rozběhla řízenou řetězovou štěpnou reakci.

Od zahájení sovětského atomového projektu bylo po celém světě postaveno 102 jaderných bloků ruské konstrukce. K nim se řadí i všech šest bloků českých jaderných elektráren, které postavily české firmy podle projektu dodaného z Ruska. Nutno podotknout, že právě s Českem byla spolupráce ruského jaderného průmyslu nejširší. České firmy dodávaly klíčové komponenty jaderných bloků i do dalších zemí (Maďarsko, Německo, Polsko, Bulharsko) a dodnes patří mezi důležité dodavatele Rosatomu.

České společnosti se zapojují prakticky do všech projektů výstavby jaderných elektráren, které Rosatom realizuje doma i v zahraničí. Česká produkce tak putuje například do elektráren v Bělorusku, Bulharsku, na Ukrajině, v Indii, Číně, Arménii a dalších zemích. Za posledních 10 let dodaly české firmy Rosatomu produkty a služby v hodnotě přes 7 miliard korun.

I dnes si ruský jaderný průmysl zachovává mezinárodní působnost, a Rosatom je dokonce světovým lídrem na poli výstavby jaderných bloků v zahraničí. V různé fázi realizace má 36 jaderných bloků ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…