Rosatom vyrobil palivo pro polský výzkumný reaktor

06.02.2017 10:40

První sériová část nízkoobohaceného jaderného paliva typu MR pro polský výzkumný reaktor Maria byla vyrobena podnikem NZCHK (Novosibirskij zavod chimkoncentratov, součást struktury ruské palivové společnosti Rosatomu TVEL). Palivo přejali zástupci polského výzkumného ústavu Narodowe Centrum Badań Jądrowych (NCBJ), které reaktor provozuje.

Rosatom vyrobil palivo pro polský výzkumný reaktor
Foto: red
Popisek: Rosatom

Do nedávné doby používal reaktor Maria francouzské nízkoobohacené palivo. Nové palivo vyvinuté ruskými specialisty má lepší provozní vlastnosti ve srovnání s původním francouzským a díky tomu společnost TVEL vyhrála v roce 2015 tendr. Následoval podpis smlouvy na dodávku paliva typu MR, které obsahuje nízkoobohacený uran (obsah uranu 235 je 19,7 %).

Grzegorz Krzysztoszek, vedoucí oddělení jaderné energie ústavu NCBJ, uvedl: „Přejímka paliva měla dvě fáze: ověření dokumentace a kontrolu palivových souborů včetně prohlídky povrchu, zkontrolování důležitých vnějších rozměrů a balení do transportních obalových souborů. Věříme, že palivo bude pracovat dobře, protože polské straně je známa vysoká reputace podniku NZCHK jako výrobce paliva pro výzkumné reaktory.“

Výsledkem přejímací kontroly je podpis protokolu, který potvrzuje, že palivo odpovídá požadavkům stanoveným ve smlouvě a že je připraveno k přepravě do Polska.

Velký zájem polského partnera o ruskou jadernou produkci potvrzuje také to, že kromě smlouvy na sériové nízkoobohacené palivo typu MR byly podepsány s ústavem NCBJ další dvě smlouvy. První je na dodávku ozařovacích terčů pro produkci lékařských radionuklidů v reaktoru Maria a druhý na palivové soubory pro ozařování experimentálních zařízení.

Reaktor Maria je pojmenován podle význačné polské vědkyně Marii Curie-Sklodowské a byl spuštěn v roce 1974. V současnosti jde o jediný výzkumný jaderný reaktor, který v Polsku provozován.

Podnik NZCHK (Novosibirskij zavod chimkoncentratov) je jedním z předních světových výrobců jaderného paliva pro jaderné elektrárny a výzkumné reaktory v Rusku i dalších zemích. Je zároveň jediným ruským výrobcem lithia a jeho solí. Je součástí struktury Palivové společnosti TVEL. Podnik byl založen 25. září 1948. V současné době používají palivo vyrobené v NZCHK jaderné bloky představující 6 % z celkového instalovaného výkonu jaderných elektráren na světě.

Akciová společnost TVEL byla založena 12. září 1996 a je součástí státní korporace Rosatom. Je tvořena podniky na výrobu jaderného paliva, konverzi a obohacování uranu, výrobu plynových centrifug a patří do ní také vědecko-výzkumné ústavy a konstruktérské kanceláře. Je jediným dodavatelem jaderného paliva pro ruské jaderné elektrárny. TVEL zásobuje palivem 78 energetických reaktorů v 15 zemích, výzkumné reaktory v deseti zemích a také námořní reaktory flotily jaderných ledoborců. Jaderné palivo TVEL využívá každý šestý reaktor ve světě, včetně českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Všech devět českých jaderných reaktorů (šest energetických, dva výzkumné a jeden univerzitní) pracuje v současné době s palivem vyrobeným v Ruské federaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…