Růst ekonomické aktivity ve druhém čtvrtletí roku 2018 zhruba odpovídal prognóze ČNB

01.09.2018 11:35

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 2. čtvrtletí roku 2018

Růst ekonomické aktivity ve druhém čtvrtletí roku 2018 zhruba odpovídal prognóze ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,4 %. V mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita zvýšila o 0,7 %. Ekonomický růst tak v souladu s prognózou ČNB dočasně zmírňuje svá tempa, a to v důsledku zpomalující dynamiky zahraniční poptávky spolu se stále silnějšími omezeními domácí ekonomiky na nabídkové straně.

Vykázaný ekonomický růst byl ve druhém čtvrtletí letošního roku jen lehce pod prognózou ČNB, a to jak v meziročním, tak i v mezičtvrtletním vyjádření. Na rozdíl od prognózy byl vykázán záporný příspěvek změny stavu zásob, který byl však téměř plně kompenzován méně záporným příspěvkem čistého vývozu. V souladu s predikcí pokračuje, i přes dílčí zpomalení, robustní růst soukromé spotřeby. Rovněž dynamika vládní spotřeby zvolnila a nacházela se pod prognózou. Prognóza fixních investic se v podstatě naplnila.

V souhrnu lze konstatovat, že v souladu s prognózou došlo ve druhém čtvrtletí letošního roku k dalšímu zpomalení růstu ekonomické aktivity z předchozích vysokých temp. Podle stávající prognózy ČNB se růst české ekonomiky v celoročním vyjádření udrží letos, jakožto i v následujících letech nad 3 %. Ke zvyšování ekonomické aktivity bude přispívat zejména robustní růst spotřeby domácností a soukromých i vládních investic. Fiskální politika bude k růstu domácí poptávky přispívat zrychleným čerpáním evropských fondů i výrazným zvýšením běžných výdajů. Příspěvek čistého vývozu k ekonomickému růstu bude v letošním roce dočasně záporný. Projeví se v něm pokračující růst domácí poptávky a prognózou přepokládané posílení kurzu koruny.

Jan Brůha, ředitel odboru ekonomického výzkumu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…