SANEP: Důvěra hejtmanům - květen 2020

10.06.2020 20:10

Nejlépe hodnoceným hejtmanem je Jiří Čunek, společně s hejtmankou Pokornou-Jermanovou však zaznamenal největší propad důvěry. Výrazně si polepšila jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, nejhůře dopadl opět pražský primátor Zdeněk Hřib.

SANEP: Důvěra hejtmanům - květen 2020
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Květnový průzkum společnosti SANEP zaměřený na hodnocení zvolených představitelů čtrnácti územně samosprávných celků - krajů, mezi něž patří i hl. město Praha, ukazuje, že nejlépe si dlouhodobě stále vede lidovecký hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek s aktuálním ziskem 43,2% kladných hlasů. Přestože se Jiří Čunek udržel v čele hodnocení, aktuální hodnocení však pro něj znamená dosud největší propad důvěry obyvatel Zlínského kraje, a to o celých 3,5% procentních bodů méně ve srovnání s výsledky průzkumu, který realizovala společnost SANEP loni v září. Ztráta důvěry může souviset s projektem nové krajské nemocnice ve Zlíně, kterým se zabývá oddělení hospodářské kriminality Policie ČR. Policie v současné době prošetřuje trestní oznámení, které upozorňuje na možné nehospodárné vynakládání finančních prostředků kraje.

Za Jiřím Čunkem se pak umístil na druhém místě s aktuálním ziskem 42,4% kladných hlasů hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který si oproti loňskému hodnocení polepšil o 1,7 procentních bodů. K nárůstu důvěry přispělo bezesporu i květnové rozhodnutí Krajského soudu v Liberci, které ho čtyřech letech zprostilo obžaloby z přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Nutno podotknout, že v souvislosti liberecký soud osvobodil též všech 12 obžalovaných lidí i čtyři firmy, které byly údajně v této kauze zapojeny.

Třetí místo pomyslného žebříčku hodnocení představitelů územně samosprávných celků obsadila hejtmanka Jihočeského kraji Ivana Stráská (ČSSD), která aktuálně získala od obyvatel Jihočeského kraje v souhrnu 38,3% kladných hlasů. Stráská zaznamenala v květnovém měření společnosti SANEP největší nárůst důvěry, a to o 5,9% procentních bodů. Za tímto nárůstem důvěry stojí patrně i způsob, jakým si počínala během koronavirové krize.

Pozice na čtvrté příčce se nezměnila a umístil se na ní komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, kterému dali aktuálně obyvatelé Ústeckého kraje v souhrnu 36,1% kladných hlasů, což je o 1,1 procentních bodů více oproti loňskému roku.

Výrazný nárůst důvěry o 3,1% procentních bodů zaznamenal olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (hnutí ANO 2011), který se na pátém místě umístil s aktuálním ziskem 35,2% procentních bodů. Ladislav Okleštěk tak nadále získává u obyvatel Olomouckého kraje znatelnou podporu, což může souviset nejen s jeho aktivitami, ale i s poměrně silnou podporou hnutí ANO v tomto regionu.

Na šestém místě v květnovém hodnocení důvěry hejtmanů skončila středočeská hejtmanka Jarmila Pokorná-Jermanová (hnutí ANO 2011) se ziskem 33,5% kladných hlasů. Pokorná-Jermanová zaznamenala největší propad důvěry obyvatel Středočeského kraje, a to o celých 7,8% procentních bodů. Středočeská hejtmanka vzbudila velké emoce a nevoli lidí v souvislosti s podáním trestního oznámení, které směřovalo na záchranářku Veroniku Brožovou, která hejtmanku upozorňovala v otevřeném dopisu o nedostatku ochranných pomůcek u středočeských krajských záchranářů. Tato kauza pobouřila nejen obyvatele Středočeského kraje, ale i lidi napříč celou Českou republikou.

Na posledním místě se opakovaně umístil se ziskem pouhých 17,2% kladných hlasů pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib. Oproti průzkumu společnosti SANEP z loňského září si Zdeněk Hřib u pražanů pohoršil o 0,7 procentních bodů.

Jedním z důvodů soustavného propadu důvěry jsou neustálé spory uvnitř pražské koalice. Avšak nejsou to jen spory uvnitř pražské koalice, ale i sílící kritika opozice i jednotlivých městských částí, které Hřiba často označují za nekompetentního a arogantního člověka. Vytýkají mu, že Praha stagnuje a ocitla se v „klinické smrti“. Popularitu primátorovi Hřibovi nepřidalo ani jeho nedávné rozhodnutí o uzavření části Smetanova nábřeží, které pobouřilo obyvatele naší metropole.

Exkluzivní internetový CAWI on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 11. – 27. května 2020 na 14 reprezentativních vzorcích (celkem 15.201 dotázaných ve věkové kategorii 18+ let). Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 43.356 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražského primátora. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě pražského primátora v Praze.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

graf

tabulka

tabulka

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…