SANEP: Hamáčka podporuje coby předsedu ČSSD většina voličů a sympatizantů této strany

18.02.2021 11:48

Společnost SANEP realizovala rozsáhlý průzkum mezi voliči a sympatizanty České strany sociálně demokratické ohledně setrvání strany v současné vládní koalici s hnutím ANO a dále zjišťovala, koho by voliči ČSSD rádi viděli v postu předsedy této strany po nadcházejícím volebním sjezdu. Respondenti byli dotazováni napříč všemi kraji v České republice a v Praze.

SANEP: Hamáčka podporuje coby předsedu ČSSD většina voličů a sympatizantů této strany
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Před několika dny oznámil současný ministr zahraničních věcí a místopředseda strany Tomáš Petříček svůj záměr nahradit na dubnovém volebním sjezdu strany stávajícího předsedu a ministra vnitra Jana Hamáčka v čele sociální demokracie. Petříček by chtěl také sestavit volební tým a kandidovat jako lídr do sněmovních voleb. 

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí

Petříčkova ambice stanout v čele strany však zaskočila i některé členy jeho domovské pražské organizace sociální demokracie, neboť o jeho úmyslu dopředu většina z nich nic nevěděla. Návrh usnesení, s nímž na jednání předsednictva Petříček přišel, tak nakonec spadl pod stůl a přítomní pouze přijali usnesení, podle kterého Petříčkův záměr vzali na vědomí. 

Jak vyplývá z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, drtivá většina voličů a sympatizantů ČSSD by ráda i nadále viděla v čele sociální demokracie stávajícího předsedu Jana Hamáčka. Podporu mu vyjádřilo 73,6 procent, zatímco necelá pětina by se přiklonila k Petříčkovi (18,1%). 

V médiích se též objevila výzva bohumínské ČSSD, která požaduje okamžitý odchod sociálních demokratů z vlády. Za tamní organizaci to prohlásil její předseda Igor Bruzl a někdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Překvapivě se však ani tato výzva nesetkala podle zjištění společnosti SANEP s pozitivní odezvou u voličů a sympatizantů této strany. Pro setrvání ve vládní koalici se vyslovila necelá polovina (47,3%), proti pak 38,6 procent. Jasno v této otázce nemá 14,1 procent voličů a sympatizantů této strany.

Jak dále vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti SANEP, Jan Hamáček má ve straně velmi silnou pozici a také důvěru, kterou mu vyslovilo 67,2 procent voličů a sympatizantů strany. Nedůvěru Hamáčkovi vyjádřila pak jen pouhá pětina voličů a sympatizantů sociální demokracie (22,3%).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…