SANEP: Hnutí ANO oslabuje, posilují Piráti, ODS a SPD

08.04.2018 14:43

Volební preference březen 2018

SANEP: Hnutí ANO oslabuje, posilují Piráti, ODS a SPD
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Vítěz loňských sněmovních voleb hnutí ANO si sice nadále udržuje naprosto jednoznačnou vedoucí neohroženou pozici, nicméně ve srovnání s minulým měsícem je zjevný pokles voličské podpory. Hnutí ANO se aktuálně těší přízni 30,7 % voličů, což je však o 1,4 procentního bodu méně ve srovnání s minulým měsícem. Andrej Babiš se nadále potýká jak s neúspěšným sestavením vlády, tak i s trvající kauzou Čapí hnízdo, což jeho voliči doposud nevnímali jako zásadní problém. To se však i v souvislosti s řadou výroků a postojů Andreje Babiše ve vztahu k zahraničním a domácím politickým tématům a rozhodnutím začíná měnit. I přesto, že pokles voličské podpory neohrožuje jednoznačnou politickou dominanci hnutí ANO, je zjevné, že voličům již může docházet trpělivost.

Druhá příčka náleží Pirátům, kteří nadále posilují a aktuálně se těší přízni 12,8 % voličů. Piráti tak na prvním hnutí ANO ztrácí 17,9 procentních bodů a rozhodně stranu Andreje Babiše neohrožují, nicméně Piráti získávají přízeň voličů ve všech krajích, a mohou tak zásadně zasáhnout do nadcházejících komunálních voleb.

Třetí nejsilnější stranou je v březnu ODS, která se těší přízni 12,3 % voličů. Podpora ODS tak v porovnání s únorem narostla o 1,5 procentního bodu.

Nárůst voličské podpory zaznamenala i SDP s aktuální podporu 11,7 % voličů.

Jak Piráti, tak i ODS a SPD aktuálně těží z rozpačité domácí politické situace, kterou se hnutí ANO nedaří stabilizovat.

Zatímco Piráti nadále získávají na svoji stranu zejména dlouhodobě nespokojené voliče s tradičními politickými stranami, ODS na svoji stranu získává stále více svých dřívějších voličů a SPD posiluje svoji pozici u levicově orientovaného voličského spektra.

Pátá KSČM v březnu získala podporu 7,1 % voličů.

Až na šestém místě by v březnu se ziskem 6,9 % voličských hlasů skončila ČSSD, jejíž voličská podpora se nadále propadá.

Lidovci mají v březnu podporu 5,4 % voličů.

Hnutí STAN by se ziskem 5,2 % hlasů bylo posledním politickým uskupením, které by v březnu získalo sněmovní křesla.

Pod pětiprocentní hranicí zůstala v březnu se ziskem 4,2 % hlasů TOP 09.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z únorového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 62,7 % rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. – 28. března 2018 na vybrané skupině 2473 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19 581 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +- 2,5 % . Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 62,7 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…