SANEP: Hodnocení ministrů zdravotnictví, rezignace ministra zdravotnictví Petra Arenbergera

19.05.2021 11:17

Dvě třetiny Čechů se domnívají, že by měl ministr zdravotnictví Arenberger rezignovat na svou funkci. Nejlépe hodnoceným ministrem zdravotnictví v době koronaviru byl Adam Vojtěch.

SANEP: Hodnocení ministrů zdravotnictví, rezignace ministra zdravotnictví Petra Arenbergera
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak vyplývá z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, více jak dvě třetiny lidí jsou toho názoru, že by měl současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger okamžitě odstoupit ze své funkce. V souhrnu se pro Arenbergerovu rezignaci vyslovilo kladně 70,8 procent obyvatel ČR, opačný názor zastává pouze 21,8 procent. Jednoznačný názor v této věci nemá pouhých 7,4 procent lidí.

Průzkum společnosti SANEP se také zaměřil na hodnocení jednotlivých ministrů zdravotnictví během koronavirové pandemické krize, která započala koncem zimy loňského roku. Do výběru byli zařazeni bývalí ministři zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), epidemiolog Roman Prymula, brněnský hematolog Jan Blatný a současný ministr a šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Petr Arenberger.

Jako nejlepšího ministra vybrali lidé nejdéle sloužícího a v době koronavirové krize v pořadí prvního ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, kterého volilo 42,9 procent obyvatel ČR. Na druhém místě skončil brněnský hematolog Jan Blatný, kterého volilo coby nejlepšího ministra zdravotnictví 34,2 procent lidí. S velkým odstupem pak skončil na třetím místě epidemiolog a současný poradce prezidenta republiky Roman Prymula se ziskem 14,8 procent. Nejhůře v hodnocení dopadl současný ministr Petr Arenberger, kterému by dalo důvěru pouhých 8,1 procent obyvatel ČR.

Petr Arenberger se v současné době potýká s velkými problémy ohledně toho, že v daňovém přiznání zatajil většinu svých realit a neuvedl řádně zisky v řádu desítek miliónů korun, plynoucích ze studií nových léků, které prováděl ve své soukromé klinice. Jen za loňský rok vydělal bezmála 30 miliónů korun na výzkumu léků, ovšem ne jako ředitel nemocnice, ale jako soukromý lékař ve své ordinaci na živnostenský list.

Prezident Miloš Zeman se již nechal slyšet, že je ministra Petra Arenbergera připraven odvolat, pokud o to premiér Andrej Babiš požádá.

Domníváte se, že by měl ministr zdravotnictví Petr Arenberger rezignovat na svou funkci?

graf

Koho byste zvolili jako nejlepšího ministra zdravotnictví ČR v době koronavirové krize?

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. –18. května 2021 na vybrané skupině 1738 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let.
  • Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 12 915 dotázaných.
  • Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Průzkum byl vypracován metodou CAW Ion/off-line.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…