SANEP: Koronavirus je vážnou hrozbou pro tři čtvrtiny Čechů, největší důvěru má ministr vnitra Jan Hamáček

22.03.2020 18:14

Téměř pro tři čtvrtiny Čechů představuje šíření nového typu koronaviru na našem území vážnou hrozbu. Podle exkluzivního průzkumu společnosti SANEP pro televizi NOVA vyjádřilo obavy z koronaviru v souhrnu 73,2 procent dotázaných. Největší obavy pak mají především ženy (57 procent) a lidé nad 50 let (72 procent). Naopak v souhrnu pro 18,4 % naší populace nepředstavuje koronavirus a jeho šíření vůbec žádnou hrozbu.

SANEP: Koronavirus je vážnou hrozbou pro tři čtvrtiny Čechů, největší důvěru má ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak dále vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti SANEP pro televizi NOVA, nadpoloviční většina obyvatel České republiky se v souvislosti s šířící se pandemií nového typu koronaviru obává negativních dopadů na ekonomiku v podobě hospodářské krize. Tyto obavy vyjádřilo v souhrnu 60,6% obyvatel naší země. Obavy z ekonomické recese naopak nemá v souhrnu 20,1% Čechů (7,9% obyvatel má obavy mírnější a 12,1% naší populace hospodářské krize neobává vůbec).

S preventivními nařízeními a doporučeními vlády ČR kvůli ochraně před novým typem koronaviru souhlasí v souhrnu 65,5 procent našich obyvatel, zatímco nesouhlasně se k těmto vládním nařízením a doporučením vyjádřilo v souhrnu 17,1 procent Čechů.

Zajímavým zjištěním průzkumu společnosti SANEP je skutečnost, že se více lidí obává o zdravotní stav a možnost nákazy koronavirem u svých blízkých, než vyjadřují obavy z nakažení sami u sebe. Zatímco se v souhrnu 51,2% obyvatel České republiky obává, že se novým koronavirem nakazí někdo z jejich blízkých, jen 30,3 % lidí má obavy z toho, že se koronavirem mohou nakazit sami.

Každodenní realitou v Česku je nyní zpřísňování mimořádných opatření, zákazů a nařízení a s tím každodenní tiskové konference některých členů vlády ČR. Jak vyplývá z exluzivního průzkumu společnosti SANEP, největší důvěru lidí při řešení současné krizové situaci má jednoznačně první místopředseda vlády a ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček (33,1%). Na druhém místě se pak v pomyslném žebříčku důvěry umístil náměstek ministra zdravotnictví a současný šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula (26%), následován premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, kterému důvěřuje 19,7 procent obyvatel ČR. Současný ministr průmyslu a obchodu a též dopravy Karel Havlíček získal důvěru u 12,2 % lidí. Nejmenší důvěru lidí má pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (8,1%).

graf

graf

graf

graf

Exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP pro televizi NOVA byl proveden na vybrané skupině 859 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 5.134 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat. Průzkum byl realizován 20. března 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…