SANEP: V dubnu by vyhrálo volby Hnutí ANO, do sněmovny by se nedostali Piráti ani lidovci

21.04.2022 11:35 | Tisková zpráva

Volební preference politických stran a hnutí do Sněmovny PČR

SANEP: V dubnu by vyhrálo volby Hnutí ANO, do sněmovny by se nedostali Piráti ani lidovci
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,1 %, což představuje oproti březnu tohoto roku nárust o 0,2 procentního bodu.

Na druhém místě by v dubnu skončila Občanská demokratická strana v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 19,8 procentního bodu. Oproti minulému měsíci si tak občanští demokraté polepšili o 0,7 procentního bodu. Je patrné, že se v růstu nynějších preferencí i nadále odráží celospolečenská nálada spojená s probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině. Na druhou stranu lze však tento nepatrný nárůst hodnotit z pohledu vlády jako celku za ne příliš uspokojivý, a to hned z několika důvodů. Jedním z nich může být skutečnost, že ODS pomalu vyčerpává svůj voličský potenciál. Druhým důvodem je pak pokles preferencí vládních koaličních partnerů, a to hned u všech čtyř ze současné pětikoalice, tedy TOP 09, KDU-ČSL, STAN a především Pirátů. Ze současné vládní pětikoalice by se navíc hned dvě strany nyní do Sněmovny vůbec nedostaly, a to Piráti a lidovci.

Dalším důvodem ne příliš velkého nárůstu volebních preferencí občanských demokratů může být i fakt, že se premiérovi Fialovi nedaří uklidnit vzrůstající obavy obyvatel České republiky spojené s rostoucí inflací, zdražováním a hrozbou energetické krize, což by se v čase mohlo proti občanským demokratům ve zlém obrátit a místo růstu volebních preferencí by je mohl čekat strmý pád. Navíc se vládě příliš nedaří rozptýlit rostoucí obavy obyvatel spojené s vysokým počtem uprchlíků. Z nedávného průzkumu, který realizovala společnost SANEP vyplynulo, že se většina lidí obává především zhoršení zdravotní péče, negativního dopadu na náš vzdělávací systém, přetížení sociálního systému a výrazného oslabení sociálních jistot.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Třetí pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD v čele sjejím předsedou Tomiem Okamurou, a to se ziskem 12,9 procentního bodu, což znamená oproti minulému měsíci nárůst voličských preferencí o 0,2 procentního bodu.

Na čtvrtém místě by skončilo hnutí STAN pod vedením předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana se ziskem 8,7 procentního bodu. Oproti výsledkům březnového měření by si tak toto hnutí v současné době pohoršilo o 1,1 procentního bodu. Klesající preference Starostů a nezávislých zjevně souvisí sřadou nepříjemných kauz, které od voleb neustále podkopávají důvěru voličů tohoto hnutí.

Pátou příčku by pak obsadila strana TOP 09 se ziskem 6,2 %. Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Před branami do Sněmovny by se v dubnu těsně ocitli Piráti, kteří by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadili šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 4,8 procentního bodu, což znamená pokles voličských preferencí oproti minulému měsíci o 0,3 procentního bodu.

Na sedmém místě by v aktuálním měření skončila KDU-ČSL se ziskem 3,9 procentního bodu. Tříprocentní hranici by v dubnu tohoto roku překročili ještě Svobodní se ziskem 3,3 procentního bodu.

Strana zelených a ČSSD, jakožto strany zastoupené v Parlamentu České republiky a jsou tudíž součástí měření, by nyní získaly 2,6 % (ČSSD) a 0,8 % (Zelení).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky politických stran a hnutí zastoupených v Parlamentu České republiky a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v dubnu letošního roku tří procentní hranici:

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. – 20. dubna 2022 na vybrané skupině v souhrnu 1.631 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 15.236 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum dubnových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 65,4 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…