SANEP: Volba prezidenta České republiky

14.06.2022 10:59 | Tisková zpráva

V čele pelotonu prezidentských kandidátů je Andrej Babiš, preference generála Petra Pavla prudce klesly.

SANEP: Volba prezidenta České republiky
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Mezi největší favority v historicky třetích přímých prezidentských volbách, které se budou konat počátkem roku 2023, patří podle červnového průzkumu společnosti SANEP i nadále bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a armádní generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Nutno ale poznamenat, že oproti dubnovému měření se pozice těchto dvou nejsilnějších kandidátů výrazně změnily.  

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Zatímco expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš si oproti dubnovému měření polepšil o 1,5 procentního bodu a nyní by mu v prvním kole dalo hlas 27,2 procent voličů, bývalý armádní generál Petr Pavel zaznamenal vcelku strmý pokles voličských preferencí. V červnu by mu totiž v prvním kole dalo hlas pouhých 15,1 procent voličů, což znamená pokles voličské přízně o 5,3 procentního bodu oproti dubnu tohoto roku. 

Šetření společnosti SANEP prezentuje názory 66,1 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili v kole prvním, a názory 63,2 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se zúčastnili voleb v kole druhém.

Třetí největší počet hlasů by v dubnu získal senátor Pavel Fischer (9,5 %), který dříve působil jako poradce prezidenta Václava Havla a též jako velvyslanec ve Francii a Monaku. Fischer usiloval o prezidentský post již v minulých volbách v roce 2018, kde skohnčil v prvním kole za kandidáty Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem na třetím místě se ziskem 10,2 procenta hlasů. 

Za zmínku stojí červnový zisk bývalého českého diplomata v Izraeli a prorektora soukromé vysoké školy CEVRO Tomáše Pojara, o kterém se koncem minulého měsíce začalo spekulovat jako o možném vhodném kandidátovi současné vládní koalice.

Pojar by v červnu získal v prvním kole 5,7 procent voličských hlasů, což je jen o 0,3 procenta méně, než by nyní získal další výrazný prezidentský kandidát, předseda odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula (6,2%). Středula se před časem dostal do většího povědomí lidí tím, že začal ostře vystupovat jak proti současnému vládnímu kabinetu, tak i proti kabinetu bývalého premiéra Andreje Babiše. Jeho rázná rétorika a razantní styl, kterým se vymezil proti vládní politice premiéra Petra Fialy, mu bezesporu dávají šance na další politické body a rostoucí přízeň voličů. Zdá se, že Středula dokáže oslovit voliče při řešení současné prohlubující se ekonomické krize daleko srozumitelněji než pětikoaliční vláda premiéra Petra Fialy. 

Druhé kolo prezidentských voleb, do kterého by postoupili expremiér Andrej Babiš a armádní generál Petr Pavel, by se ziskem 51,7 procent vyhrál Andrej Babiš a stal by se tak historicky čtvrtým prezidentem samostatné České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…