SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - leden 2021

28.01.2021 10:59

Sněmovní volby by i v lednu vyhrálo Hnutí ANO, druhou pozici by obsadilo koaliční uskupení Piráti/STAN. Koalice ODS/TOP 09/KDU-ČSL doplácí na odchod Miroslava Kalouska ze Sněmovny.

SANEP: Volební preference do Sněmovny PČR - leden 2021
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše se aktuálně v lednovém měření společnosti SANEP těší přízni 27,1 % voličů.Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním měření volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR pokles o 0,6 procentních bodů. Přesto je i v lednu tohoto roku hnutí ANO i nadále favoritem sněmovních voleb. Je patrné, že i přes rostoucí nesouhlas veřejnosti s některými vládními opatřeními proti šíření viru COVID-19 i nepříliš vydařeným startem očkování má hnutí Andreje Babiše stále velmi silnou a stabilní voličskou podporu.

Druhou pozici by nyní v hypotetických lednových volbách do Sněmovny obsadilo koaliční uskupení PIRÁTI/STAN se ziskem 23,6 procentních bodů. Toto koaliční uskupení by si teoreticky v součtu zisků jednotlivých stran pohoršilo o 1,9 % oproti prosinci, kdy Piráti získali samostatně 17,5 procenta STAN procent osm (což v součtu znamenalo v prosinci celkem 25,5 %). Je zřejmé, že ne všichni voliči Pirátů a STAN jsou příznivci tohoto volebního koaličního uskupení.

Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení ODS/TOP 09/KDU-ČSL, a to se ziskem 18,3 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení pohoršilo oproti minulému měsíci o 1,8 procent. Za poklesem zájmu voličů o toto uskupení může být nedávný odchod výrazného politika TOP 09 Miroslava Kalouska ze Sněmovny.

Na čtvrtém místě by v lednu skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 8,8 procentních bodů, což znamená oproti prosincovému měření nárůst o 0,7 % voličské přízně. SPD zaznamenává již několik měsíců v řadě vcelku výrazný rostoucí trend voličských preferencí.

Na pátém místě by pak skončila ČSSD. Českou stranu sociálně demokratickou by v lednu volilo 6,2 procent voličů, což je o 0,5 % méně oproti šetření, které provedla agentura SANEP v prosinci loňského roku. Za poklesem může být i fakt, že se sociální demokracii v současné době nedaří příliš prosadit na domácí politické scéně, a dílčí úspěchy vlády jsou lidmi většinou přisuzovány koaličnímu vládnímu partnerovi hnutí ANO, které je také dokáže velmi dobře prezentovat veřejnosti.

Na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se v lednu ocitla KSČM se ziskem 5 procentních bodů, což je stejný výsledek jako v prosinci loňského roku.

Do Poslanecké sněmovny ČR by se pak v aktuálním lednovém šetření společnosti SANEP nedostaly strany a hnutí Trikolóra (2,5 %)a  Strana zelených (0,8 %).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí, zastoupených v Poslanecké sněmovně, a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily v lednu roku 2021 tříprocentní hranici:

graf

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 21. – 26. ledna 2021na vybrané skupině 1843 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14 128 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Průzkum by vypracován metodou CAWIon/off-line.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum prosincových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 61,1 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…