SANEP: Volební preference duben 2018

10.05.2018 9:49

Hnutí ANO v dubnu stále s velkým odstupem vede, voličský elektorát ODS, Pirátů a SPD nadále roste

SANEP: Volební preference duben 2018
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

I přes mírný pokles voličského zájmu i nadále nejsilnější hnutí ANO nechává své politické konkurenty daleko za sebou. Hnutí ANO se v dubnu těšilo přízni 28,6% voličů. Přitom druhou ODS by v dubnu volilo 13,6% voličů. Hnutí ANO tak dělí od druhé aktuálně nejsilnější parlamentní strany rovných 15 procentních bodů. O dalším pohybu voličů hnutí ANO rozhodne i aktuální vyjednávání Andreje Babiše o vládě, které je dlouhé a pro některé voliče v souvislosti s dalšími události již neúnosné.

V těsném závěsu za ODS jsou Piráti se ziskem 13,2% hlasů.

Jak ODS, tak i Piráti ve srovnání s březnem letošního roku posilují a získávají tak na svoji stranu stále více voličů.

To se týká i čtvrté SPD, která se v dubnu těšila přízni 12,1% voličů.

Zatímco dlouhé vyjednávání o vládě z pohledu voličů hnutí ANO spíše poškozuje, v případě ČSSD, která vede s hnutím ANO jednání o budoucí menšinové vládě, se může jednat o záchranu před totálním propadem. Sociální demokraté se v dubnu těšili přízni 7,2% voličů, což je o tři desetiny procentního bodu více ve srovnání s březnem. Tento mírný nárůst může být reflexí na probíhající vládní námluvy hnutí ANO s ČSSD, ale zásadní bude bezpochyby výsledek těchto jednání.

Až na šestém místě by v dubnu se ziskem 6,7% voličských hlasů skončila KSČM.

Hnutí STAN by v dubnu získalo 5,4% a KDU-ČSL se těšili podpoře 5,3% voličů.

Jiná politická strana či hnutí by se v dubnu poslanecká křesla nezískala.

TOP 09 by v dubnu získala pouze 4,1% hlasů, což by jí nestačilo k získání poslaneckých křesel.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

Hypotetický volební model – poslanecké mandáty:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z dubnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 61,3% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 19. – 25. dubna 2018 na vybrané skupině 2.319 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.053 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +- 2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 61,3% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …