SČS: Děti a (ne)bezpečná dětská hřiště

31.03.2014 10:40 | Zprávy

Bezpečnost dětí jedna z trvalých priorit Sdružení českých spotřebitelů (SČS), ovšem spolu s ostatními skupinami „zvláště zranitelných spotřebitelů“. A specificky se SČS zaměřuje na bezpečnost hřišť a sportovišť.

SČS: Děti a (ne)bezpečná dětská hřiště
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dětské hřiště

„Prevence je zásadní a SČS s partnery se snaží v tomto směru na provozovatele působit“, vysvětluje Libor Dupal, předseda SČS a pokračuje: „Prosazujeme dodržování technických norem při zajišťování provozu hřišť a sportovišť. Různými prostředky, nyní např. sérií seminářů v regionech, vysvětlujeme důležitost dodržování metodiky pro provoz hřišť a sportovišť v souladu s normami“.

Základní podstatou nástrojů vyvíjených SČS je zahrnutí ročních nezávislých kontrol do procesu provozu.  Právě zde se setkává sdružení s mnohými problémy. „Zřizovatel má zajistit při přejímání hřiště provedení vstupní nezávislé kontroly, která je schopna posoudit shodu se všemi předpisy a normami, včetně identifikace montážních vad. Roční kontroly má zajistit rovněž osobou s odbornou způsobilostí – „revizním technikem tělocvičen, hřišť a sportovišť“, který je pod trvalou kontrolou kvality, a poskytuje tak provozovateli plnou odbornou podporu“, doplňuje Dupal. Provozovatelé totiž často v „dobré víře“ využívají služeb nekvalifikovaných osob, které se prokazují např. dokladem o absolvování  semináře - přednášky nebo jednorázového kurzu.

Zkušenosti sdružení, ale i České obchodní inspekce o stavu hřišť a sportovišť nejsou nijak povzbudivé, a montážní závady se vyskytují běžně i u nových hřišť.
Aby měl provozovatel jistotu správného postupu při provozu hřiště či sportoviště, vyvinulo SČS model ověření kvalitního a bezpečného provozu hřišť a sportovišť v souladu s technickými normami, jehož součástí je udělení práva používat značku deklarující bezpečný provoz. Značka kvality „Hřiště-sportoviště-tělocvična - OVĚŘENÝ PROVOZ“ je důvěryhodnou informací pro všechny osoby a subjekty, které přicházejí do styku s provozovaným zařízením, jež je nositelem této značky, že provozované zařízení má a udržuje si vysokou míru bezpečného a kvalitního provozu.

„Jsme rádi, že nás v naší aktivitě ve vztahu ke zvyšování bezpečnosti dětských hřišť (a dalších), podporuje projekt švýcarsko-české spolupráce“, sděluje ještě Dupal.

Bezpečné hry a pohybové aktivity pro děti a mládež

Výstavba dětských a sportovních zařízení pro děti a mládež je nezastupitelným vkladem do jejich budoucnosti, děti zde společně poznávají svět hrou, která přirozeně rozvíjí jejich osobnost a fantazii - s využitím pohybových a fyzických aktivit.

Pohybové aktivity a sport jsou zároveň i zdrojem rizik zranění a úrazů, i fatálních. Úraz nikdy nelze zcela vyloučit. Ale zajištěním odpovídajících technických parametrů herních a sportovních prvků a vybavení a také zajištěním správných podmínek provozování zařízení lze míru rizika maximálně snížit. Úloha dohledu dospělých osob (rodiče, pedagogové, vychovatelé, odborný personál aj.) je samozřejmě nezastupitelná, ale nemůže systematicky zastupovat nedostatky technické a provozní, které jsou v působnosti a zodpovědnosti provozovatele.

Statistiky úrazů na nás apelují, že zvyšování počtu ošetřených úrazů dětí a mladistvých při sportu a hře je alarmující. Nejčastější mechanismus úrazu je pád, např. z prolézaček, skluzavek, houpaček a lanovek. Nejčastější typy úrazu jsou úraz hlavy, zlomeniny rukou, zhmoždění. Zatímco počty úrazů dětí v dopravě se daří snižovat, úrazy dětí doma a ve volném čase narůstají. Také Česká obchodní inspekce se bezpečnosti dětských hřišť v minulých letech věnovala a zhruba 30% dětských hřišť vykazuje nedostatky s ohledem na bezpečnost provozu. Naše zjištění jsou ještě horší.

Rizika jsou ovšem ovlivnitelná cílenou prevencí. Tu rozvíjíme na základě evropských norem pro zařízení dětských hřišť a pro sportoviště a tělocvičny. Definují bezpečnostní požadavky na herní a sportovní prvky, jejich vzájemné bezpečné umístění na hřišti a sportovišti, základní podmínky správného provozu, např. zajišťování kontrol zařízení, i metodiky zkoušení.  Použití norem je ovšem v principu dobrovolné, proto naše sdružení s partnery vyvíjí a prosazuje taková opatření, která jejich použití v co nejširší míře propagují a podporují. Bez dodržování norem nelze zajistit bezpečný provoz hřiště či sportoviště. V případě, kdy se na dodržování požadavků technických norem provozovatel nemůže odkázat, musí být připraven prokázat, jakým jiným způsobem bezpečný provoz hřiště a jeho jednotlivých prvků zajišťuje. 

Naše sdružení spolupracovalo na vyvinutí metodiky k zabezpečení prevence úrazů dětí a mládeže na hřištích, sportovištích a v tělocvičnách, určené pro vlastníky, zřizovatele a provozovatele uvedených zařízení. Z balíčku devíti základních podmínek správného provozu zde vyjímáme jen některé:

U nového či přejímaného zařízení provozovatel musí ověřit nezávislým subjektem, že instalace herních a sportovních prvků a bezpečných povrchů odpovídá evropským normám; pro každé hřiště a sportoviště je třeba mít zpracovaný provozní řád a návštěvní řád a zajistit jejich dodržování; součástí provozního řádu musí být třístupňová kontrola provozu hřiště a sportoviště, včetně stanovené osobní odpovědnosti za jejich provádění a za bezpečnostní stav hřiště a sportoviště; pravidelnou (roční) odbornou technickou kontrolu, která je součástí třístupňové kontroly provozu hřiště a sportoviště, musí provádět certifikovaná osoba – subjekt nezávislý na výrobci/dodavateli prvků či na provozovateli; kontrolou zjištěné závady musí být bezodkladně opraveny.

Máme zkušenosti se stovkami a stovkami případů porušení norem na hřištích a sportovištích. Někteří provozovatelé naprosto nedodržují zásady zmiňované metodiky. Běžné jsou ale i případy, kdy se provozovatel snaží provoz zajistit v zásadě v souladu s principy metodiky, ale z různých důvodů dojde k pochybením. K těm náleží např. neodborná nebo „ve střetů zájmů“ provedená roční kontrola; vstupní či roční kontrolu provádí výrobce, či dodavatel, tedy osoba ve střetu zájmů; provozovatelé často opomenou vyžádat či zajistit certifikaci prvků po zásadnější opravě či rekonstrukci a provést následnou nezávislou kontrolu.

Např. v areálu základní školy v Praze došlo nedávno k utržení houpacího závěsu a ke zranění žáka. Následovaly právní kroky rodičů vůči škole. Škola vyžádala pomoc našeho sdružení. Při naší kontrole byly zjištěny montážní závady (chybné umístění prvků, rizika zachycení prstů a hlavy, nedostatečná síla pryžové dopadové plochy aj.) a hřiště tak rozhodně nesplňuje požadavky technických norem. Bylo zjištěno, že vstupní nezávislá kontrola po otevření hřiště nebyla vůbec provedena. Roční kontroly pak prováděl řadu let necertifikovaný technik – opravář, který libovolně dodával a montoval náhradní necertifikované díly k jednotlivým herním prvkům, prováděl na nich servis, aniž by zajistil dodatečně certifikaci prvků po úpravách a prováděl kontroly „sám po sobě“, tedy ve střetu zájmů. Výrobce/dodavatel prvků a hřiště poukazuje, že závady byly nyní zjištěny po záruční době, a odmítá se na odstranění montážních závad, ačkoliv prokazatelně byly přítomné při předávání hřiště, podílet. Nekvalifikovaně prováděné roční kontroly závady včas neodhalily a náklady na odstranění vad tedy nyní ponese zřizovatel. Opravář dokládal svoji kvalifikaci ke kontrolní činnosti pouze osvědčením o absolvování semináře na bezpečnost dětských hřišť.  Spor školy se servisním technikem – opravářem a s výrobcem ještě není ukončen. Servisního technika provozovatel okamžitě nahradil kvalifikovaným certifikovaným nezávislým „revizním technikem“.

Jak ale může mít provozovatel hřiště záruku, že dodržuje řádně metodiku správného provozu a že se - přes „dobrou víru“ ve správnost svého počínání – nedopouští pochybení a má zajištěno kvalifikované provádění nezávislých kontrol? Tuto garanci mu poskytne značka kvality „Hřiště-sportoviště-tělocvična – Ověřený provoz“.

Značka je licencí zpřístupněna žadatelům, kteří chtějí prokázat splnění a následné dlouhodobé dodržování shody provozovaných herních a sportovních prvků s požadavky legislativy a evropských norem, a i bezpečný provoz celého zařízení (tj. dětského hřiště, sportoviště, tělocvičny či podobného zařízení). U veřejně provozovaného zařízení vlastník značky na základě žádosti podané žadatelem prověří aktuální stav provozovaného zařízení a předpoklady pro schopnost dlouhodobého udržení stability provozu a shody s požadavky bezpečnosti a kvality provozu daného zařízení.  Skutečný stav je každoročně ověřen auditem. Značka byla přijata do programu Česká kvalita, čímž prokázala náročnost podmínek stanovených pro její získání.

Správnou praxi provozu sportovních hřišť a sportovišť i značku pro bezpečné hřiště sdružení s partnery propaguje na řadě akcí a seminářů v regionech, v médiích, v odborné literatuře. (Viz též www.overenehriste.cz).

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí, pokrývají odbornosti ve vztahu k bezpečnosti výrobků, standardizaci, finančních služeb aj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.