SČS: Opět o krok blíže k reverse – charge u pohonných hmot

27.05.2013 10:30

Ve středu 22.5. 2013 proběhlo v Bruselu jednání Evropské rady. Ze zprávy o tomto jednání vyplývá, že existuje reálná šance, aby Česká republika získala možnost ještě v tomto roce zavést reverse-charge u pohonných hmot.

SČS: Opět o krok blíže k reverse – charge u pohonných hmot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Text výňatku zprávy z jednání:

…V zájmu ochrany daňových příjmů a zajištění důvěry veřejnosti ve spravedlnost a účinnost daňových systémů je zejména v současných podmínkách fiskální konsolidace důležité přijmout účinné kroky k boji proti daňovým únikům a podvodům. V této oblasti je nezbytné zvýšit úsilí a kombinovat přitom opatření na úrovni jednotlivých zemí, na úrovni evropské i na úrovni celosvětové, přičemž musí být plně respektovány pravomoci členských států i Smlouvy. Evropská rada připomíná závěry přijaté Radou dne 14. května 2013 a vyzývá k urychlenému dosažení pokroku v těchto záležitostech:

….

c) členské státy rovněž stanoví jako svou prioritu konkrétní opatření navazující na akční plán pro posílení boje proti daňovým podvodům a únikům;

d) v zájmu boje proti podvodům v oblasti DPH Evropská rada očekává, že Rada nejpozději do konce června 2013 přijme směrnice týkající se mechanismu rychlé reakce a mechanismu přenesení daňové povinnosti;

….

„Mechanismus rychlé reakce“ je iniciativou komisaře Šemety. Pokud bude schválen v prozatím diskutované podobě, přinese České republice možnost opět požádat o zavedení reverse-­-charge na pohonné hmoty. Žádost by měla být vyřízena do 30 dní a neměla by podléhat povinnému schvalování jinými členskými zeměmi. 

Koncept „reverse-­-charge je v České republice již uplatňován například u stavebních prací, dodání zlata, obchodu s emisními povolenkami nebo vybraným odpadem.

Českou daňovou správou i většinou petrolejářských firem je považován za model, který může vyřešit dlouhotrvající problém s rozsáhlými daňovými úniky u pohonných hmot na DPH, které představují ročně částku 5 až 7 miliard korun.

Jde o opatření velmi přesně cílené, těžko zneužitelné a přitom šetrné. Na rozdíl od Poslaneckou sněmovnou schváleného modelu celoplošných kaucí totiž na trhu zachová veškeré poctivé obchodníky a tedy i tolik potřebnou konkurenci.

Ivan Indráček
předseda představenstva SČS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…