SFŽP: Dešťovka - vyčerpáno! Příjem žádostí byl ukončen v pondělí ve 13:45

31.05.2017 7:34

Úderem včerejší desáté hodiny dopolední odstartovala Dešťovka, zbrusu nový dotační program na hospodaření s dešťovou vodou. Pouhý jeden den stačil na to, aby se dotace rozebraly do „poslední kapky". Největší zájem byl o nádrže na zachytávání dešťové vody pro splachování WC a zálivku zahrady. Chytře využívat dešťovou vodu v domácnosti tak budou moci začít využívat lidé po celé České republice.

SFŽP: Dešťovka - vyčerpáno! Příjem žádostí byl ukončen v pondělí ve 13:45
Foto: sfzp.cz
Popisek: Státní fond životního prostředí - logo

Tři hodiny po spuštění programu byly na Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) elektronicky odeslány žádosti za více než polovinu celkové alokace, která činila 100 milionů korun, a další žádosti rychle přibývaly. „Dnes ve 13:45 hodin jsme příjem žádostí ukončili, celkem lidé podali 2 279 žádostí a dalších 3 260 žádostí za 74 437 251 korun zůstalo rozpracováno," hlásí ředitel SFŽP ČR Petr Valdman a dodává: „Příjem žádostí byl nakonec zastaven na alokaci 110 mil. Kč, a to z důvodu možného výskytu chybných, neopravitelných žádostí. Pokud by všechny žádosti byly přijatelné, budou podpořeny samozřejmě i ty nad původní alokaci." Právě Fond žádosti přes web www.dotacedestovka.cz od včerejší desáté hodiny ranní přijímal.

„Velký zájem o dotace jsme předpokládali, ale skutečnost v pozitivním smyslu předčila naše očekávání. Rekordní počet došlých žádostí za tak krátkou dobu jen dokládá, že se nám daří plnit cíl, se kterým jsme loni začali tento program připravovat - motivovat lidi k udržitelnému hospodaření s vodou. O přidání dalších peněz budeme jednat po vyhodnocení žádostí. Každopádně pracovníci SFŽP ČR jsou připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno," říká ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: „Možnost podat žádost se bude samozřejmě týkat i žadatelů, kterým žádosti zůstaly v systému rozpracované, pokud se alokace navýší, bude jim umožněno žádost dokončit a odeslat."

Největší zájem byl o dotované systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady, o které mohli žádat lidé z celé České republiky nikoli jen z oblastí postižených suchem. Celkem o ně požádalo 1 707 domácností, které si mezi sebou rozdělí 79 milionů korun.

„Žádosti o dotace jsme obdrželi ze všech koutů ČR, ale největší zájem byl ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, naopak nejméně hlásí Karlovarský kraj," doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a dodává: „Všechny došlé žádosti začneme okamžitě vyhodnocovat a do tří týdnů od podání žádosti od nás každý žadatel obdrží informaci, zda je jeho žádost v pořádku nebo je potřeba něco doplnit. Naší snahou samozřejmě je, aby žadatelé obdrželi dotaci, co nejdříve, léto se blíží a nedostatek vody bude o to akutnější."

V dotačním programu Dešťovka mohli majitelé rodinných a bytových domů žádat o dotaci na tři typy systémů - nádrž na zalévání zahrady, nádrž na zálivku i splachování a systém na recyklaci odpadní vody. Žádat o dotaci mohli majitelé obytných domů z celé republiky. Pouze ten nejjednodušší systém, spočívající v pořízení nádrže na dešťovou vodu jen k zalévání zahrady, byl dotován jen v tzv. suchých oblastech, kde se již nyní potýkají s kritickým nedostatkem vody.

Více informací ZDE

Výsledky programu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…