SFŽP: Zájem o peníze z programu Nová zelená úsporám roste

27.04.2014 13:34

Program Nová zelená úsporám vbrzku přivítá žádost o dotaci s pořadovým číslem 500. Celková alokace už překročila 120 milionů korun. Detailní informace o programu zazněly na semináři Státního fondu životního prostředí pro odbornou veřejnost v rámci IBF v Brně.

SFŽP: Zájem o peníze z programu Nová zelená úsporám roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Zájem odpovídá našim předpokladům. Neváhejte s podáním žádosti – program bude podle všeho úspěšně vyčerpán. Letos je k dispozici 1,9 miliard korun,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

První úspěšné žádosti by mohly být schváleny už v polovině května. Nová zelená úsporám byla přitom spuštěna na začátku dubna. Podporuje hlavně zateplování rodinných domů, výměnu oken a dveří, výstavbu tzv. pasivních domů a výměnu starých energetických kotlů za nové úsporné na biomasu, plyn, dále pak instalaci tepelných čerpadel a solárních panelů.

Oproti loňskému roku, kdy proběhla první výzva programu, obsahuje ta aktuální několik změn, které byly detailně vysvětleny na semináři pro odborníky v rámci stavebních veletrhů v Brně. Všechny informace jsou k dispozici na regionálních pracovištích SFŽP.

Příkladem je povinnost dodat všechny potřebné podklady k elektronické žádosti do tří dnů. „Pokud chcete více času, podejte žádost ve středu, protože tři dny běží až do pondělí. Sobota a neděle jako dny pracovního volna se nepočítají,“ sdělil na semináři náměstek ředitele fondu Leo Steiner a dodal: „Cílem tohoto opatření je snaha financovat projekty co nejrychleji.“

Na brněnském semináři byly představeny i příklady použití peněz z programu Nová zelená úsporám. Jsou k dispozici na internetových stránkách fondu. Platí, že i letošní výzva dokáže financovat až nadpoloviční část investic do opatření, která žadatelům sníží náklady na vytápění a ušetří tak do budoucnosti náklady na stále dražší energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…