SMO: Občané si nebudou muset brát dovolenou kvůli vydání či výměně řidičského průkazu

25.06.2017 15:05

Občané si již nebudou muset brát dva dny dovolené kvůli vydání či výměně řidičského průkazu (ŘP), pokud pracují v jiném městě, než bydlí. Od července příštího roku to umožní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou 21. června 2017 podepsal prezident republiky.

SMO: Občané si nebudou muset brát dovolenou kvůli vydání či výměně řidičského průkazu
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

Na návrhu, který předložila skupina poslanců, spolupracoval i Svaz a Ministerstvo dopravy. Cílem bylo, aby došlo ke snížení dopadů na obce s rozšířenou působností (ORP) a navrhovaná změna byla přínosem pro občana.

Hlavním záměrem novely je, aby byl řidičský průkaz vydán tam, kde o něj bylo požádáno  - nemusí to tedy být příslušné ORP.  Všechny údaje budou úředníci získávat z registru řidičů, nic se nebude přeposílat na příslušné ORP, a tím ubydou náklady za poštovné a balné. Změna se bude vztahovat také na průkazy profesní způsobilosti a na paměťové karty řidiče, které se dávají do digitálních tachografů. Papírové fotografie již nebudou potřeba, jelikož je úřady budou získávat z registru Ministerstva vnitra. Pokud si občan nebude na této fotografii podobný, tak ho na místě úředník vyfotí fotoaparátem a podpis sejme podpisovým tabletem.

Správní poplatek činí 200 Kč, což je srovnatelné s náklady občana již dnes, jelikož papírová fotografie stojí zhruba 100 - 120 Kč a 50 Kč je správní poplatek za vydání ŘP.  Správní poplatek bude příjmem ORP, které žádost přijalo a řidičský průkaz vydalo. Toto ORP bude doklady také archivovat. Papírové doklady budou založeny do spisu, a dále oskenovány a uloženy v registru řidičů.

Některé výjimky však budou existovat. Místně příslušné úřady s rozšířenou působností budou i nadále řešit např. omezení, pozastavení, zrušení ŘP a další. Tyto úkony nemůže řešit jakékoliv ORP, jelikož se v případě těchto úkonů vede správní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…