SMS ČR: Karlovarská pobočka podpořila výzvu k chebské nemocnici

14.02.2021 21:35

Advokát Mgr. Libor Dušek zformuloval výzvu představitelům samospráv v Karlovarském kraji. Jejím cílem bylo podpořit snahy kraje o umožnění převozu pacientů i do příhraničních německých nemocnic. Výzvu podpořilo také krajské předsednictvo SMS ČR.

SMS ČR: Karlovarská pobočka podpořila výzvu k chebské nemocnici
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Obce v Karlovarském kraji si velmi váží svých přeshraničních sousedů a spřátelených obcí i měst a v těchto těžkých časech, kdy jsou ta pravá přátelství tvrdě zkoušena, jsou o to více vděčné za nabídnutou pomocnou ruku, která jim byla přes pomyslné (?) hranice nabídnuta. Tuto nabídku však bohužel zatím nemohou akceptovat a musí se spoléhat pouze na pomoc ze strany ČR. Veřejná stížnost byla ve čtvrtek 11. 2. předána předsedovi vlády a rozeslána rovněž médiím.

Výzva:

Vážené představitelky, vážení představitelé měst a obcí na Chebsku a Ašsku,

ve velmi vážné době se na Vás tímto dovoluji obrátit jménem naší občanské výzvy za otevření hranic sanitkám. Výzvu, která původně směřovala panu ministru zdravotnictví, podepsalo za jediný měsíc více než 4300 občanů, z toho více než 2000 občanů z okresu Cheb. Dozvěděli jsme se, že někteří z Vás, jako zástupci obcí a měst, jste podepsali prohlášení v podobném duchu, které minulý týden bylo předáno ministru zdravotnictví na jeho návštěvě v chebské nemocnici.

Situace se bohužel od té doby nezlepšila a lůžka, která byla uvolněna díky páteční koloně sanitek, byla v sobotu dle informací od pana primáře Adamce okamžitě zaplněna. 3 slíbení internisté dosud nedorazili (snad 2 mají dorazit v pátek). Reagovat však cítíme povinnost především na dezinformace šířené panem náměstkem ministra zdravotnictví, které o chebské nemocnici a o údajně velkém počtu německých občanů ležících v Chebu šířil v České televizi, a následně další den i v tiskové zprávě. Fake news šířené panem náměstkem zaujaly dokonce i německá média, jako např. deník Die Welt. Včera se navíc prokázalo, že náměstek nemluvil pravdu ani v důležité otázce nabízené pomoci, když tvrdil, že Německo je ochotno přijmout max. 10 pacientů. Realita je taková, že tato cifra vzešla z českého ministerstva, Bavorsko ve skutečnosti deklaruje přijmout až 100 pacientů na JIP a Sasko českou stranou dosud vůbec osloveno nebylo. O tom blíže článek týdeníku Respekt "Pokračování kauzy Cheb - pomoc z Německa zazdili sami Češi" - ZDE

V nejvážnější době, kdy se (alespoň u nás v Chebu) množí dramatické případy pacientů, které nemocnice kvůli nedostatku místa posílá domů a pak se do ní vrací v kritickém stavu, jsme se proto rozhodli obrátit přímo na premiéra Babiše a sepsali stížnost, kterou naleznete v příloze. Chceme ji dnes odpoledne panu premiérovi prostřednictvím datové schránky předat. Dosud jsme se s naší iniciativou na místní politiky neobraceli, ale tentokrát chceme využít vše.

Pokud byste se rozhodli, coby představitelé Vašich obcí, nás podpořit a připojit svá jména pod stížnost, budeme velice vděčni. Vzhledem k tomu, že stížnost nemá žádnou právní závaznost a jde spíše o morální apel, není potřeba ověřených či originálních podpisů, ale postačí Váš souhlas v e-mailové formě (popř. můžete text vytisknout, podepsat a nascannovaný dokument zaslat zpět).

Chcete-li nás tímto podpořit, prosím o Vaše reakce do dnešního poledne, tj. do 11. 2. 2021, 12:00. Poté naši výzvu předáme panu premiérovi a médiím.

Závěrem přikládám odkaz na jeden z mnoha smutných příběhů z přeplněné chebské nemocnice, taková je bohužel realita dnešních dní ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…