SMS ČR: Ministerstvo zemědělství pokračuje v upřednostňování velkých zemědělských podniků na úkor malých farem

25.11.2020 12:42

Ministerstvo zemědělství předložilo další verzi návrhu strategického plánu, jímž se bude naplňovat nová Společná zemědělské politika na roky 2021-2027. Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova upozorňují, že návrh neodpovídá cílům nové SZP a je schvalován bez skutečného zapojení dotčených nevládních organizací.

SMS ČR: Ministerstvo zemědělství pokračuje v upřednostňování velkých zemědělských podniků na úkor malých farem
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Jedním z cílů nové Společné zemědělské politiky je podpora udržitelného hospodaření a podpora rodinných farem. Ministerstvo zemědělství však ve svém návrhu strategického plánu rodinné farmy úplně vynechává a nadále pokračuje v upřednostňování velkých zemědělských koncernů,“ uvádí předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová a dodává: „Návrh vůbec nepočítá se zastropováním dotací a jejich přesměrováním k menším a středním zemědělcům. Je přitom téměř jisté, že se zastropování v nějaké formě ve výsledné podobě SZP objeví.“

„Ačkoli Ministerstvo zemědělství vyzvalo dotčené nevládní organizace, zastupující například zemědělce, obce, ekologické organizace, k zasílání připomínek, tyto připomínky nebyly nijak vypořádány, neprobíhala ani slibovaná jednání pracovních skupin,“ uvedl místopředseda Sdružení místních samospráv ČR Radim Sršeň. „Nyní je předkládána druhá verze návrhu a tyto organizace dostaly velmi krátký čas na prostudování více než třistastránkového materiálu. Takto netransparentní a unáhlený proces nepovede k dobrému výsledku pro zemědělství ani pro venkov. Z hlediska obsahu nám chybí podstatně větší zohlednění moderních nástrojů a strategií EU, jako např. strategie 'Farm to Fork'. Ostatně samotný český překlad této strategie 'Od zemědělce ke spotřebiteli' namísto 'Z farmy na vidličku' potvrzuje sám o sobě staromilský přístup Ministerstva zemědělství k budoucnosti zemědělství a venkova,“ dodává Sršeň.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …