SMS ČR: Samosprávy volají po větší flexibilitě v odměňování

21.11.2019 18:48

Sdružení místních samospráv České republiky dlouhodobě podporuje snahy o rozšíření prostoru, který mají obce a města při rozhodování o odměnách pro uvolněné i neuvolněné zastupitele.

SMS ČR: Samosprávy volají po větší flexibilitě v odměňování
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Příslib premiéra Andreje Babiše, podle kterého by mělo dojít v souladu s opakovanými připomínkami SMS ČR od ledna 2020 k navýšení tarifů o 10 %, proto vítá, zdůrazňuje ale, že tento krok sám o sobě není uspokojivý a nezbytné jsou zásadnější změny.

„Dohadování o výši tarifů je nedůstojné a vůbec nezohledňuje ústavní garance práva na samosprávu. Představitelé obcí a měst jsou účastníky nedůstojného představení, kdy s napětím očekávají rozhodnutí vlády, která určí výši jejich příjmů. Místo toho navrhujeme, aby vládou schválené tarify stanovily pouze nepodkročitelnou výši příjmů a aby obecní a městská zastupitelstva mohla - samozřejmě s určitými limity - rozhodnout o jejich navýšení,“ vysvětluje předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

„Zastupitelstvo by tak mohlo rozhodnout např. o tom, že příjem uvolněného starosty bude navýšen na 140 % jeho minimálního příjmu garantovaného vládou schválenými tabulkami. Úspěšní starostové jsou schopnými manažery a vůbec nemůže být pochyb o tom, že si možnost takového navýšení zaslouží. Další věcí jsou vážné pochybnosti o souladu současného modelu s ústavním pořádkem. Situace, kdy se samospráva musí s prosíkem obracet na exekutivu, aby její představitelé byli přiměřeně odměňováni, je prostě nepřijatelná. Pokud bychom náš návrh neprosadili v zákonodárném procesu, nebudeme váhat obrátit se na Ústavní soud,“ uzavírá Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1900 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …