SMS ČR: Stavební zákon - obce tahají za záchrannou brzdu a píšou poslancům

13.07.2021 16:54 | Tisková zpráva

Sdružení místních samospráv ČR před hlasováním Poslanecké sněmovny o navrhovaném stavebním zákonu obeslalo poslance, aby upozornilo na zásadní negativní dopady, které schválení zákona přinese občanům.

SMS ČR: Stavební zákon - obce tahají za záchrannou brzdu a píšou poslancům
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Nyní je poslední šance zatáhnout za záchrannou brzdu. Vládou podporovaný stavební zákon zkomplikuje život všem běžným stavebníkům, kteří plánují někdy něco legálně postavit nebo zrekonstruovat. Zákon nahrává těm, kteří budou prodávat kupujícím i kumbály nebo šatny v bytech jako obytné místnosti za vyšší ceny. A pomůže i obchodníkům s chudobou, kteří budou pronajímat lidem místnosti bez oken nebo zakládat na volných pozemcích nedůstojné kolonie mobilních domů. Tato rizika si uvědomují starostové a zastupitelé obcí napříč republikou, nehledě na jejich politickou příslušnost,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR, který adresoval poslancům otevřený dopis.

„Hrozí kolaps stavebního řízení, jehož nová podoba je šitá na míru velkým developerům, zatímco občany staví na druhou kolej. Navrhovaný stavební zákon posiluje centralizaci státní moci, způsobí vymizení stavebních úřadů z regionů a zhorší dostupnost této služby pro občany. Dosavadní zkušení pracovníci často do státního systému nepřejdou a bude třeba zbytečně přijímat množství nových úředníků. Veřejný rozpočet zatíží rovněž výdaje za nová sídla stavebních úřadů a přesuny archivů,“ vypočítává další negativa Petr Halada, starosta Kamýku nad Vltavou a člen předsednictva Sdružení místních samospráv ČR.

Negativní efekty zákona shrnuje Sdružení místních samospráv ČR zde.

SMS ČR mimo jiné iniciovalo i petici za zachování stavebních úřadů v obcích, doposud ji podepsalo již na 1300 zástupců samospráv.

Na řadu negativních dopadů nového stavebního zákona upozornily i výsledky dotazníkového šetření mezi starosty a zastupiteli. Stejně negativně se k přechodu na centrální systém vyjádřili v anketě i samotní zaměstnanci stavebních úřadů, z nichž má pouze 40 % touhu do nového systému přejít.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…