SMS ČR chce prosadit maximální ochranu vody a půdy

15.08.2018 15:50

V reakci na hrozbu znehodnocení zdroje vody těžbou štěrkopísku chce SMS ČR iniciovat maximální zákonnou ochranu vody a půdy.

SMS ČR chce prosadit maximální ochranu vody a půdy
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Sdružení místních samospráv podporuje snahu dotčených obcí a Jihomoravského kraje zabránit těžbě štěrkopísku v těsné blízkosti významného zdroje pitné vody. SMS ČR je připravena v reakci nejen na tuto kauzu iniciovat maximální zákonnou ochranu vody a půdy jako nejcennějších veřejných statků, a to například i změnou Ústavy. Řekl to dnes předseda SMS ČR Stanislav Polčák na tiskové konferenci poté, co Senát projednával petici „NE ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí“.

Pokud dojde k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu, bude to znamenat ohrožení prameniště pitné vody pro 140 tisíc obyvatel v Jihomoravském kraji. Jedná se o 57 obcí, které jsou na tento zdroj připojeny nebo se na něj z důvodu vzrůstajícího sucha v území postupně připojují. Těžba by se přitom měla odehrávat jen 500 metrů od tohoto zdroje.

„V situaci, kdy se o suchu a nedostatku vody mluví jako o hrozící globální katastrofě a kdy je Jihomoravský kraj dlouhodobě nejpostiženějším regionem, je laxnost MŽP v této věci zcela nepochopitelná. Ochrana zdrojů vody a kvality vody musí být jednoznačnou prioritou, jak jsme se mohli přesvědčit během letošního léta. Záměr těžit štěrkopísek i přes riziko ohrožení zdroje vody je v přímém rozporu se strategií vlády pro boj se suchem z roku 2016 a je typickou ukázkou nekoncepčního uvažování,“ řekl po jednání Senátu Polčák.

Posudek, který nechal zpracovat Jihomoravský kraj, říká, že těžba přinese negativní dopady na místní podpovrchové vody a že rizika vzniklá po odkrytí hladiny podzemní vody není možné eliminovat žádnými reálně a finančně proveditelnými opatřeními. Navíc podle tohoto posudku dosavadní proces posouzení vlivu zamýšlené těžby na životní prostředí proběhl podle modelu, který neodpovídá skutečným hydrogeologickým poměrům. Přesto MŽP vydalo v roce 2015 souhlasné stanovisko EIA.

„SMS ČR povolení těžby jednoznačně odmítá a upozorňuje na aroganci státních úřadů vůči samosprávám. V celém procesu nejsou akceptovány odborné připomínky k možnosti těžby a jejím dopadům na zdroj pitné vody v území. Tato kauza je skandálním příkladem pasivity až nezájmu centrálních orgánů o problémy regionů a obcí,“ řekl dále Polčák s tím, že vzhledem k tomu, kolik let se kauza těžby štěrkopísku u Uherského Ostrohu táhne, vyzve SMS ČR premiéra Babiše, aby lokalitu navštívil a přímo na místě se se situací seznámil.

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 1700 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…