SMS ČR vyjadřuje podporu starostovi obce Vápenná a varuje před kriminalizací zastupitelů kvůli formalitám

09.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

Sdružení místních samospráv ČR vyjadřuje podporu Leoši Hannigovi, dlouholetému starostovi obce Vápenná. Starosta byl nepravomocně odsouzen Krajským soudem v Olomouci za nedodržení dotačních podmínek, souvisejících s rekonstrukcí jedné z obecních budov, k pětiletému trestu vězení a pokutě.

SMS ČR vyjadřuje podporu starostovi obce Vápenná a varuje před kriminalizací zastupitelů kvůli formalitám
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Byť SMS ČR žádným způsobem nezpochybňuje nezávislost a spravedlivost české justice, je přesvědčeno, že v tomto případě je starosta trestán za pouze formální a zcela nezáměrné pochybení, kdy nevznikla žádná finanční škoda.

„Případ starosty Hanniga bohužel ilustruje těžkosti, se kterými se starostové a zastupitelé obcí dennodenně potýkají. Potvrzuje se věta, že na radnici je člověk jednou nohou ve vězení, a to kvůli obrovskému množství administrativních a byrokratických požadavků, kterým lidé pečující o rozvoj obcí v souvislosti nejen s veřejnými zakázkami a dotacemi musí vyhovět. I drobné a nezáměrné pochybení může vést k obvinění z podvodu, jako se stalo v tomto případě,“ říká Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR.

Leoš Hannig získává opakovaně důvěru občanů, starostou obce Vápenná je už dvacet let. Pod jeho vedením se Vápenná stala mimo jiné Vesnicí roku 2017 Olomouckého kraje. Obvinění z podvodu souvisí s rekonstrukcí Latzelovy vily v centru obce. Obžaloba viní starostu z poškození finančních zájmů EU a z dotačního podvodu. Toho se měl dopustit tím, že obec nesplnila podmínky přidělené dotace. Sociální pracovníci poskytovali své služby sociálně vyloučeným lidem kvůli časovému nesouladu s rekonstrukcí místo v opravené vile na jiném místě.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Rekonstrukce jinak úspěšně proběhla, opravená vila dnes zdobí centrum obce, ale kvůli tomuto formálnímu nedostatku musela Vápenná celou dotaci vrátit. Případ se táhne již pět let, v předchozích dvou verdiktech krajský soud starostu většiny bodů obžaloby zprostil. Naposledy dostal Leoš Hannig patnáctitisícovou pokutu. Státní zástupkyně se však odvolala a odvolací soud případ vrátil krajskému.

„Nikomu nevznikla škoda, budova je krásně zrekonstruovaná, sociální pracovníci své služby poskytovali, pouze na jiném místě. Dotace byla vrácena. Už několik let kvůli tomu starosta Hannig žije v bezprostřední nejistotě. Jednoznačně podporujeme transparentnost v nakládání s veřejnými prostředky, ale jsme přesvědčeni, že toto není případ, který by zasluhoval takto přísné potrestání. Obáváme se, že přesně toto jsou situace, které odrazují řadu schopných lidí od vstupu do komunální politiky,“ dodává Radek Brázda, člen předsednictva SMS ČR.

Již v minulosti varovalo SMS ČR před neúměrným tlakem na kriminalizaci komunálních politiků. Podle dřívějších údajů Nejvyššího státního zastupitelství končilo devět z deseti podaných trestních oznámení vůči zástupcům obcí ve stadiu šetření. Zbylá desetina dovedená do stadia trestního řízení vedla k různým formám odsuzujícího rozsudku ani ne v polovině případů. Roky táhnoucí se šetření a řízení však reálně ničí životy celých rodin a vedou ke společenské dehonestaci.

Obdobně SMS ČR v minulých letech bojovalo za neuvolněné starosty a radní menších obcí, aby byli vyčleněni z povinnosti podávat oznámení o svém majetku v souvislosti se zákonem o střetu zájmů. Jak dal SMS ČR za pravdu Ústavní soud, jednalo se o přílišný zásah do práva na soukromí a od loňska se povinnost na tyto zástupce nevztahuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …