SMS ČR vyzývá ministra zdravotnictví, aby obcím dal jasné pokyny, jak postupovat proti koronaviru

06.03.2020 9:40

Sdružení místních samospráv ČR dnes dopisem oslovilo ministra zdravotnictví a požádalo, aby ministerstvo vydalo jasné a srozumitelné pokyny obcím, jak postupovat v prevenci proti šíření nového koronaviru.

SMS ČR vyzývá ministra zdravotnictví, aby obcím dal jasné pokyny, jak postupovat proti koronaviru
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Rozumíme snaze nešířit paniku a rozhodně nechceme k šíření paniky nijak přispívat.  Jasné instrukce jsou podle nás jedním z opatření, která mohou obavy lidí zmírnit," říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR. Právě starostové jsou přitom často "v první linii", na ně se jejich spoluobčané obracejí a žádají od nich informace, jak se zachovat například v případě, že se vrátili z rizikové oblasti, apod. Je potřeba si také uvědomit, že obce jsou například zřizovateli škol nebo na svém území mají zařízení typu domov seniorů či léčebna dlouhodobě nemocných.

„Právě ve vztahu k těmto zařízením starostové požadují jednoznačný pokyn ministerstva, jak postupovat, pokud se část žáků či pedagogů vrátila z rizikové oblast, zda je nutné preventivně školu zavřít, jaké pravomoci v této věci obce coby zřizovatelé mají apod. Především malé obce nemají kapacity na to, aby si tyto informace složitě zjišťovaly, zejména když se situace  vyvíjí a neustále mění," dodává Polčák.

Vyzval proto jménem SMS ČR ministra zdravotnictví k tomu, aby ministerstvo jednoduchý manuál pro obce zveřejnilo a průběžně aktualizovalo dle toho, jak se bude epidemiologická situace v ČR a ve zbytku Evropy vyvíjet.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1900 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…