SMS ČR vyzývá ministra životního prostředí, aby vláda přešla v boji se suchem od slov k činům

30.08.2018 19:58

Sdružení místních samospráv ČR na dnešní schůzce s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem ocenila včerejší schůzku tří ministrů, jejímž výstupem byla deklarovaná snaha systematicky bojovat se suchem. SMS ČR však R. Brabce vyzvala k tomu, aby vláda s konkrétními kroky neotálela. Jako příklad opatření, které může v boji se suchem pomoci, uvedli zástupci SMS ČR dlouho odkládanou protierozní vyhlášku.

SMS ČR vyzývá ministra životního prostředí, aby vláda přešla v boji se suchem od slov k činům
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Vyzvali jsme pana ministra, aby jeho rezort maximálně urychlil přípravu protierozní vyhlášky, jejímž smyslem je jednak zastavit vysychání naší krajiny, ale také ochránit obce před důsledky eroze zemědělské půdy, která je často způsobená nevhodným hospodařením na ní. Příprava této vyhlášky se neúměrně protahuje a my tedy žádáme zainteresované rezorty, tedy zemědělství a životní prostředí, aby vydání vyhlášky již dále neodkládaly. Podle našeho názoru již měla dávno platit,“ řekl po setkání předseda SMS ČR europoslanec Stanislav Polčák. SMS ČR přitom v rámci připomínkového řízení usiluje o přísnější posuzování toho, jaké plodiny se na jakém typu terénu mohou pěstovat. To by pomohlo lépe zadržet vodu v krajině a zabránilo by to častým bleskovým povodním, které sužují obce v blízkosti nevhodně osázených zemědělských ploch. „Vítáme také, že jsme se s panem ministrem shodli na nutnosti podporovat další významné opatření podporující zadržování vody v krajině a bránící erozi, a tím jsou pozemkové úpravy,“ dodal S. Polčák.

Stanislav Polčák rovněž ocenil, že rezort životního prostředí se staví vstřícně k iniciativě SMS ČR maximálně zvýšit zákonnou ochranu vody, ale i půdy. „Vím, že časté zásahy do ústavy nejsou žádoucí, voda a půda si ale ústavní ochranu zaslouží, patří k našim nejdůležitějším zdrojům a nejcennějším veřejným statkům,“ řekl S. Polčák.

Představitelé SMS ČR jednali s ministrem také o kauze plánované těžby štěrkopísku u Uherského Ostrohu, která s problematikou ochrany vody úzce souvisí. „Pozval jsem pana ministra, aby se přímo do lokality, kde by zamýšlená těžba měla probíhat zhruba pět set metrů od klíčového zdroje vody, přijel osobně podívat,“ sdělil S. Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…