SMS: Obecní svazy vítají rozhodnutí o kompenzacích pro obce a vyzývají k diskusi o posílení příjmů samospráv

16.06.2020 18:49

Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR vítají skutečnost, že poslanecká sněmovna dnes schválila protikrizový daňový balíček včetně pozměňovacího návrhu senátu, který obcím a městům rychle nahrazuje výpadek příjmů způsobený vládním zákonem o kompenzačním bonusu pro OSVČ a malá s.r.o. Představitelé samospráv zároveň během podpůrného shromáždění na Malostranském náměstí podepsali tzv. „Malostranskou deklaraci“, v níž vyzývají vládu a parlament mimo jiné k tomu, aby posílily příjmy samospráv.

SMS: Obecní svazy vítají rozhodnutí o kompenzacích pro obce a vyzývají k diskusi o posílení příjmů samospráv
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Oceňujeme iniciativu senátorů i krok poslanců, kteří jejich pozměňovací návrh dnes schválili. Samosprávy díky tomu dostanou peníze do svých rozpočtů rychleji a bez zbytečné administrativní zátěže,“ přivítal výsledek dnešního hlasování Stanislav Polčák, předseda SMS ČR, a dodal: „Je potřeba si uvědomit, že se nejedná o žádné prostředky navíc, je to pouze opatření, které obcím a městům nahradí výpadek financí způsobený zákonem o kompenzačním bonusu. Mrzí nás, že podobné pomoci se zatím nedočkaly také kraje, které rovněž nesou významnou část nákladů spojených s koronakrizí.“

Samosprávy i přes dnešní rozhodnutí sněmovny očekávají dramatický propad v příjmech ze sdílených daní, a to kvůli již znatelnému zpomalení ekonomiky. „V souhrnu se bude jednat o desítky miliard korun, které budou citelně chybět v regionální ekonomice, pro niž jsou investice obcí, měst a krajů zásadním stimulem. Proto jsme nemohli připustit další oslabování rozpočtů samospráv a jsem rád, že díky jednotnému postupu všech obecních svazů, podpoře krajů a iniciativě senátu k tomu nakonec nedošlo,“ říká S. Polčák s odkazem na spolupráci SMS ČR se Svazem měst a obcí a Spolkem pro obnovu venkova.

Právě představitelé těchto tří organizací dnes na Malostranském náměstí podepsali „Malostranskou deklaraci“. V ní požadují změny ve financování samospráv: „Vyzýváme Parlament ČR a Vládu ČR k zásadní diskusi o financování samospráv v naší zemi a k posílení příjmů samospráv. Podporujeme návrhy na změnu rozpočtového určení daní (RUD), které podaly Liberecký kraj, Pardubický kraj a Zlínský kraj. Konstatujeme, že zejména menší města, obce a strukturálně postižené regiony pocítí dopady krize nejcitelněji, právě ony však na svých účtech nedisponují výraznými přebytky hospodaření, jak se často zavádějícím způsobem uvádí,“ stojí v deklaraci. Ta vyzývá vládu i zákonodárce rovněž k tomu, aby samosprávy intenzivněji zahrnuli do přípravy nových zákonů, například přizváním zástupce samospráv do Legislativní rady vlády. „Pokládáme za nešťastné, pokud při přípravě legislativních návrhů samosprávy nemají v tomto významném legislativním orgánu Vlády ČR jediného delegovaného zástupce. Žádáme také Parlament ČR, aby při přijímání nové legislativy minimalizoval administrativní zátěž samospráv a rovněž aby našim stanoviskům byla ze strany obou zákonodárných sborů Parlamentu ČR věnována zvýšená pozornost,“ stojí v prohlášení, které dnes podpořili i hejtmani Libereckého a Pardubického kraje Martin Půta a Martin Netolický, primátor Prahy Zdeněk Hřib a předseda Národní sítě místních akčních skupin Jiří Krist.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…