SOCR ČR: Zlaté prasátko Češi neuvidí. Na vánoce si chtějí dopřát

31.10.2012 9:29

Zatím co v průběhu roku si Češi utahovali opasky a obchodní řetězce i menší obchody se potýkaly s poklesem tržeb, na vánoce si lidé dopřejí. Již nyní mají obchodníci v rukou čísla, která nasvědčují tomu, že Ježíšek bude v českých domácnostech rozhodně bohatší, než v loňském roce.

SOCR ČR: Zlaté prasátko Češi neuvidí. Na vánoce si chtějí dopřát
Foto: SOCR ČR
Popisek: SOCR ČR

Předvánoční období patří již tradičně z hlediska prodejů k nejživějšímu období roku. Většina obchodníků zaznamenává pozvolný nárůst tržeb již v průběhu října, kdy se obrat zboží zvyšuje v průměru o 10 % oproti průměrnému týdnu. V prosinci tržby v uplynulých třech letech stoupaly až o 30 % nad průměrný měsíc, v potravinách o více než pětinu, v nepotravinách o více než 50 % a prodej alkoholu stoupal zhruba o 50-60 %.  Dva týdny před Štědrým dnem pak tržby rostly až o 80 % a obdobný vývoj očekávají obchodníci i v letošním roce.

Obchodníci před vánoci předpokládají zvýšený zájem především o kvalitní a luxusnější zboží, které si většina zákazníků skutečně dopřává jen ojediněle. Vánoce tak budou patřit nejen delikatesám, menším domácím spotřebičům, hračkám a elektronice, ale řetězce budou nabízet například i kvalitní jihoafrické steaky, žlutá kuřata z Francie, zvěřinu, perličky, křepelky, čerstvé ryby a mořské plody a nejrůznější druhy exotického ovoce. Samozřejmostí je i rozšíření výběru cukrovinek o speciální vánoční kolekce.

„Jsme rádi, že se nenaplnily prognózy a lidé se před vánocemi nebojí utrácet. Tržby obchodníků byly tento rok poznamenány nejen prohibicí a zvýšením DPH, což se na celkovém obratu výrazně projevilo, ale také celkovým ekonomicky vyvolaným útlumem poptávky, jež ovlivnil mimo jiné spotřebu domácností. Tradiční vánoce však mohou tento nepříznivý vývoj alespoň dočasně zmírnit,“ doplňuje prezident SOCR ČR Zdeněk Juračka.

Převážná většina obchodů zaváží vánoční zboží pozvolna a ve stejné míře, jako v posledních letech. Ačkoli většina oficiálních vánočních kampaní odstartuje až počátkem listopadu, mikulášské kolekce a cukrovinky jsou v prodeji již od října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…