SOLUS: Licenci pro poskytování nebankovních úvěrů získali všichni členové, kteří ji potřebují

05.06.2018 21:06

Všechny nebankovní finanční instituce, jejichž hlavní činností je poskytování úvěrů spotřebitelům a jsou členy sdružení SOLUS, získaly v řádném termínu od České národní banky potřebnou licenci pro poskytování nebankovních úvěrů. Zvládnutí náročného procesu licencování potvrzuje, že SOLUS sdružuje společnosti, pro které není ochrana spotřebitele jen prázdnou frází.

SOLUS: Licenci pro poskytování nebankovních úvěrů získali všichni členové, kteří ji potřebují
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Prověření schopnosti klienta splácet v budoucnu půjčku patří k základním předpokladům odpovědného úvěrování. Členské společnosti sdružení SOLUS takto ročně prověří miliony klientů, kteří žádají o úvěr či jinou službu s odloženou splatností. Nad rámec této základní přidané hodnoty registrů klientských informací však musí členové SOLUS plnit i přísná pravidla stanovená v Etickém kodexu sdružení SOLUS.

„Podle některých odhadů nabízely v minulých letech spotřebitelské úvěry v Česku až desítky tisíc firem. Drtivá většina z nich o licenci ČNB ani nepožádala, protože nebyly schopny nebo ochotny plnit zpřísněné požadavky legislativy v oblasti ochrany spotřebitele. Jsme rádi, že mezi těmito společnostmi nebyl žádný člen sdružení SOLUS. I proces licencování nebankovních poskytovatelů půjček tak prokázal dlouhodobý přínos sdružení SOLUS v oblasti kultivace trhu a tlaku na odpovědné poskytování služeb spotřebitelům, jehož výsledky jsou také znatelné v prevenci předlužování spotřebitelů a tím snížení počtu exekucí či osobních bankrotů,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

V Registru fyzických osob SOLUS, který je největším negativním registrem klientských informací na českém trhu, bylo ke konci prvního čtvrtletí zapsáno 624 tisíc dospělých občanů České republiky s nesplaceným závazkem po splatnosti. Dlužná částka po splatnosti klesla na 49,8 mld. Kč.

„Registry klientských informací jsou nejen nepostradatelným nástrojem pro řízení rizika u poskytovaných služeb, ale jsou také nezbytným předpokladem, jak mohou poskytovatelé půjček naplnit požadavky zákona o spotřebitelském úvěru na odborné posouzení schopnosti splácet před poskytnutím půjčky,“ uzavírá Jan Stopka.

SOLUS je zájmovým sdružením právnických osob, jehož cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů, k prevenci růstu počtu dlužníků v prodlení, ke zvyšování vymahatelnosti stávajících dluhů po splatnosti a ke snižování potenciální finanční ztráty věřitelů. Členové sdružení SOLUS se od roku 1999, kdy byl SOLUS zaregistrován a zahájil činnost, snaží minimalizovat finanční ztráty z poskytovaných služeb z důvodu, aby je v ceně poskytované služby nemuseli hradit dobří klienti.
Sdružení SOLUS k dnešnímu dni sdružuje řadu společností z různých ekonomických sektorů. Jsou mezi nimi nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátoři, distributoři energií a další společnosti. Všechny tyto společnosti mohou díky členství ve sdružení SOLUS a prostřednictvím registrů SOLUS efektivněji řídit riziko u služeb, které poskytují.
Záznamy evidované v Registru fyzických osob sdružení SOLUS mohou spotřebitelé ověřit prostřednictvím písemného výpisu nebo službou SMS Výpis, která využívá buďto strukturovanou SMS nebo vlastní aplikaci pro chytré telefony se systémem Android a iOS (viz. QR kód pro stažení aplikace).
Více informací o sdružení SOLUS naleznete ZDE a www.smsvypis.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…