SP ČR: Firmy budou dále propouštět, chybí jim ale technici

11.05.2013 11:24

Nezaměstnanost v dubnu poklesla, ale začátek trendu zlepšování situace na trhu práce to ještě není.

SP ČR: Firmy budou dále propouštět, chybí jim ale technici
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

Nezaměstnanost v České republice podle údajů Úřadu práce ČR poklesla k 30 dubnu meziměsíčně o 22 540 osob a její míra dosáhla 7,7 procenta. Oproti loňskému dubnu přibylo však 67 906 nezaměstnaných a celkově je tak nyní bez práce přes 565 tisíc lidí.
 
Situace na trhu práce není příliš optimistická a nelze v tuto chvíli hovořit o obratu k lepšímu. Podle dubnového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky mezi členskými firmami, mohlo by letos dojít k poklesu počtu pracovníků celkově o 0,67 procenta. V průmyslu je zaměstnáno zhruba 35 procent všech pracujících osob v ČR ze současných přibližně 4.918 milionu osob.
 
Situace není dobrá zejména ve stavebnictví, kde došlo meziročně k poklesu výroby o více jak pětinu a kde by mohli práci ztratit další lidé.
 
V letošním roce se počítá s kulminací míry nezaměstnanosti koncem roku, k jejímu zvýšení by mohli na podzim přispět absolventi středních a vysokých škol. Oproti letošku by se v roce 2014 měla situace na trhu práce postupně stabilizovat, průmyslové firmy již v průměru neplánují propouštění.
 
Firmy poukazují na výraznou disproporci na trhu práce. Za jeden z nejzávažnějších problémů omezujících jejich podnikání považují nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, vysokoškoláků, středoškoláků, učňů. Tento názor potvrdila diskusní setkání vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem v devíti krajích s hejtmany a řediteli místních firem, stejně jako i dotazníková šetření v krajích. Uskutečnila se od ledna do března 2013. / Informace najdete na webové stránce www.spcr.cz v rubrice ankety a média /

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…