SP ČR: Rozpočet by měl více podpořit průmyslový výzkum

22.09.2013 21:30

Tripartita k návrhu státního rozpočtu se bude týkat i financování výzkumu, vývoje a inovací. Svaz bude požadovat navýšení prostředků pro Technologickou agenturu ČR.

SP ČR: Rozpočet by měl více podpořit průmyslový výzkum
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmysl a dopravy ČR na zítřejším jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) vznese výhrady k položce návrhu státního rozpočtu na podporu výzkumu, vývoje a inovací. Konkrétně se jedná o podporu Technologické agentury ČR, které mají být pro příští rok přiděleny přibližně stejné prostředky jako letos. Ostatní poskytovatelé výzkumu, vývoje a inovací by však podle návrhu státního rozpočtu měli obdržet navýšení v řádech 100 milionů korun. Pro rok 2015 se dokonce počítá se snížením prostředků pro Technologickou agenturu o 90 milionů korun.

Svaz průmyslu a dopravy ČR chápe, že vláda Jiřího Rusnoka nemůže dělat rozsáhlé koncepční změny ve struktuře státního rozpočtu. Na druhé straně nemůže oslabovat financování aplikovaného výzkumu.

Česká republika se totiž letos opět propadla na žebříčku konkurenceschopnosti a přispěl k tomu také stav v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Podle studie Světového ekonomického fóra jsme si pohoršili meziročně v kategoriích hodnotící inovační potenciál (z 22. na 26. místo), v podnikových výdajích na výzkum a vývoj (z 28. na 32. místo), v dostupnosti vysoce kvalifikovaných odborníků (ze 43. místa na 64.) a ve spolupráci vědy a podniků (z 28. na 35. místo). Podpora aplikovaného výzkumu a spolupráce vědecké a podnikatelské sféry představuje jeden z klíčových růstových faktorů. Stěžejním institucionálním představitelem těchto podpor je Technologická agentura ČR, která vznikla jako obdoba Grantové agentury ČR (GA ČR) pro aplikovaný výzkum a jejich rozpočet by se měl blížit na stejnou úroveň. V praxi je však rozpočet GA ČR navyšován a rozpětí mezi oběma institucemi se výrazně zvětšuje.

Podle informací Svazu průmyslu a dopravy ČR došlo na středečním jednání vlády k některým dalším úpravám návrhu rozpočtu, takže očekává, že o nich bude na zítřejším jednání tripartity informován.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…