SP: Motivační programy z pohledu manažerů - odměny, vzdělávání, dovolená, atmosféra ve firmě a slevy

13.04.2016 17:29

Mezi finalisty 23. ročníku soutěže MANAŽER ROKU se v březnu 2016 uskutečnila anketa, jedno z témat se týkalo toho, jak se starají o své zaměstnance a jaký motivační program nabízejí.

SP: Motivační programy z pohledu manažerů - odměny, vzdělávání, dovolená, atmosféra ve firmě a slevy
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Své zaměstnance manažeři – finalisté letošního ročníku soutěže MANAŽER ROKU, motivují prostřednictvím tří složek, tedy mzdou a finančními odměnami, dále systémem benefitů a v neposlední řadě nabídkou optimálního pracovního prostředí a kariérním či profesním růstem. Jak vyplynulo z ankety mezi nimi, téměř polovina z nich (47 %) považuje za klíčovou motivační složku finančně stabilní prostředí, mzdy a systém pohyblivých složek či valorizaci mezd.

Takřka všichni manažeři mají ve svých firmách propracovaný systém program benefitů, které vycházejí také z kolektivních smluv. Komplexní benefitní programy zmínilo přímo 30 % respondentů. Nejčastěji je ve společnostech nabízeno vzdělávání, ať už jazykové či související se zvyšováním odbornosti. Tento benefit ve firemní praxi uvádí třetina manažerů.

Často je zmiňováno závodní či jiné stravování, stravenky a příspěvky na stravování, ale i množnost bezplatného využívání kavárny/kantýny v místě pracoviště dle přidělených bodů jednotlivým pracovníkům. O stravování jako benefitu hovoří více jak čtvrtina manažerů.

Poměrně rozšířeným benefitem je příspěvek na úrazové, penzijní či životní pojištění. Jeho nabízení zaměstnancům zmiňuje přibližně čtvrtina manažerů.

Mezi třetí motivační složku zařadili manažeři kariérní a profesní růst (zhruba pětina respondentů) a také dobré pracovní prostředí a kolektiv a přátelskou atmosféru (šestina manažerů). S tím souvisí u části subjektů nabídka individuální či flexibilní pracovní doby (12 %). Z šetření vyplynulo, že šíře poskytovaných benefitů a motivačních složek velmi rozsáhlá, jen v uvedeném průzkumu jejich počet přeskočil padesátku. Mezi poměrně často zmiňovanými je týden dovolené navíc či dodatková dovolená (12 %),

uváděny jsou i sick days. Široká škála je různých firemních příspěvků na odpočinek, na dovolenou, podnikové zájezdy, na pobyt v lázních, na zvyšování fyzické zdatností zaměstnanců v podobě sportovního vyžití. Některé firmy mají své vlastí rekreační zařízení. Část manažerů a jejich firem nabízejí zvýhodnění ceny externích subjektů (levnější nákup benzinu, zlevněný odkup výrobků ve firmě).

„Dnes již nestačí odměny k platu, bonusy, jako jsou penzijní připojištění, příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené a podobně. Vnímáme, že je potřeba pracovat zejména na systému nefinančních odměn. Pracujeme na zlepšování motivačních a rozvojových programů. Máme propracovaný a štědrý systém stipendií, a to od učňovského vzdělávání po vysokoškolské, vlastní učňovská střediska a toto vše musíme zúročit v podobě obsazených požadovaných pracovních pozic. Oslovujeme lidi také možností dalšího osobního rozvoje a kariérního růstu,“ uvedl Miroslav Dvořák, předseda představenstva a generální ředitel MOTOR JIKOV Group.

Vzhledem k dramaticky se zhoršující situaci na pracovním trhu a zvyšujícím se nedostatku pracovníků, zvláště technického zaměření, se jako zaměstnanecký benefit objevuje odměna za doporučení nového pracovníka.

„Nově jsme v roce 2015 zavedli odměnu za doporučení nového zaměstnance. Individuálně též posuzujeme a ohodnocujeme zaměstnance podle jejich pracovních výkonů a výsledků. Každoročně vyhlašujeme šest nejlepších zaměstnanců roku, které oceňujeme i finanční prémií. Velký důraz klademe na zvyšování odborné kvalifikace a profesní růst našich spolupracovníků. Pro zaměstnance a děti organizujeme kurzy jazykového vzdělávání, zvyšujeme kvalifikaci zaměstnanců prostřednictvím nejrůznějších kurzů a školení. Dále poskytujeme příspěvek na stravování, na dovolenou a na vánoce,“ uvedla Radka Prokopová, výkonná ředitelka a jednatelka společnosti Alca plast.

Některé firmy se snaží získat pracovníky tím, že nabízejí zlevněné ubytování v bytech, které jsou ve vlastnictví firmy. Některé subjekty mají i program začlenění nových lidí do pracovního procesu (např. tréninkové centrum).

„Zaměstnance podporujeme v jejich profesním rozvoji, každý rok vyhodnocujeme napříč firmou a pozicemi desítku nejlepších zaměstnanců, realizujeme Manažerskou akademii pro top talenty, poskytujeme našim zaměstnancům zpětnou vazbu a umožňujeme jim na sobě pracovat. Poskytujeme jim možnost zapojit se do mezinárodních projektů. Samozřejmě všem zaměstnancům poskytujeme další výhody a benefity, realizované buď přímo firmou či prostřednictvím Sociálního fondu,“ uvedl Tomáš Bílek, předseda představenstva HOCHTIEF CZ.

Některé firmy mají vlastní školky či hlídací koutky. Nabízejí také zvýhodněné půjčky či stipendia. Řada z nic vyhlašuje a finančně odměňuje nejlepší pracovníky. Ti zasloužilí jsou odměňováni i při životním jubileu, za odpracované roky. Běžné jsou firemní dny pro zaměstnance a jejich rodiny, víkendové pobyty.

„Existují dva proudy motivačních programů. První je korporátní, používající systém společnosti Harvard Manage Mentor využívaný velkými nadnárodními firmami. Druhý je lokální, využívající měsíční či čtvrtletní systém prémií vázaný na klíčové výkonnostní parametry každého pracoviště, kombinované se systémem ´kafeterie´ a ročními odměnami v závislosti na celoročním ekonomickém výsledku. Většina našich pracovníků má možnost navštěvovat jiné závody Amcoru po celé Evropě,“ uvedl Michal Uher, ředitel Amcor Flexibles Nový Bydžov.

Jak manažeři v ČR motivují své pracovníky

(anketa mezi finalisty soutěže MANAŽER ROKU, březen 2016, vážené % odpovědí)

  • mzdy a jejich valorizace, systém pohyblivých složek 47 %
  • vzdělávání (jazykové, odborné) 34 %
  • komplexní benefitní programy 30 %
  • stravenky, závodní stravování 27 %
  • příspěvek na úrazové, penzijní či životní pojištění 25 %
  • kariérní a profesní růst 22 %
  • dobré pracovní prostředí, přátelská atmosféra 16 %
  • individuální, flexibilní pracovní doba 12 %
  • týden dovolené, dodatková dovolená 12 %

(Počet poskytovaných benefitů a motivačních složek v uvedeném průzkumu je více jak 50 )

Další informace lze najít na webových stránkách soutěže ZDE, kde jsou uvedeny jak zprávy ze setkávání manažerů, tak i informace o samotné soutěži a o možnosti, jak se do ní pro příští ročník zapojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…