SPELOS: Loterní daň přinesla vloni veřejným rozpočtům více než 8 miliard!

22.07.2014 11:05

Herní průmysl odvedl za uplynulý rok jen formou loterní daně do veřejných rozpočtů 8,1 mld. Kč. Obce a města z této částky obdržely 5,5 mld., stát pak 2,6 mld. Kč. Vyplývá to z aktuálních údajů o odvodech loterní daně. Loterní průmysl je tak jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů do veřejných rozpočtů.

SPELOS: Loterní daň přinesla vloni veřejným rozpočtům více než 8 miliard!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

„Starostové i politici teď mají ve svých rukou rozhodnutí o tom, zda se takto budou rozpočty plnit i nadále nebo provoz loterií populisticky zakáží, případně výrazně zkomplikují a napomohou tak rozmachu černého trhu a nelegálních zahraničních online her. Veškeré příjmy z těchto sázkových her tak přinejlepším skoční v zahraničí a Česká republika bude jen bezzubě přihlížet miliardovým daňovým únikům,“ doplnil Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

České loterní společnosti jsou ve srovnání s jinými průmyslovými odvětvími odvodově zatíženy až čtyřnásobně. Kromě standardní daně z příjmu právnických osob ve výši 19 % odvádí speciální loterní daň, tzv. odvod z loterií a jiných podobných her ve výši 20 %. Navíc provozovatelé videoloterních terminálů platí 55 Kč denně za každé povolené herní místo bez ohledu na to, zdali je v provozu a tedy generuje zisk či nikoliv. V neposlední řadě si loterní společnosti nemohou uplatňovat DPH a platí správní poplatky.

„Zjednodušeně řečeno - pokud má běžná obchodní společnost daňové zatížení ve výši 19 %, v případě loterní společnosti se jedná o daňové zatížení ve výši asi 80 %. K tomu je navíc nutné přičíst další provozní náklady, investice do jednotlivých zařízení, mzdy zaměstnanců, údržba a rekonstrukce objektů a podobně,“ doplnil Vrzáň.

Média v posledních dnech přinášela informace o tom, že Češi vloni prosázeli 124 mld. Kč a že příjmy provozovatelů loterií dosáhly 28,6 mld. Kč. „Tato intepretace je však výrazně zkreslená a má uměle navodit dojem o astronomických finančních objemech. Pravda je taková, že Češi ve všech typech legálních sázkových her prosázeli právě oněch 28,6 mld. Kč, tedy jde o peníze, které se hráčům nevrátily na výhrách. Těchto 28,6 mld. Kč přitom není ani zdaleka „ziskem“ loterních společností. Teprve z této finanční částky musí loterní společnosti zaplatit veškeré své náklady – investice do herních zařízení, nájmu nebo nákup nebytových prostor, pochopitelně mzdy a další provozní náklady. A v neposlední řadě zaplatit fixní daně z obratu bez ohledu na ziskovost nebo ztrátovost konkrétních loterních společnosti,“ vysvětlil Petr Vrzáň.

„V případě, že bude loterní průmysl dále čelit honu na čarodějnice a obce přistupovat k přehnaným a nedůvodným regulacím, tak tyto prostředky skončí v rukou mafie,“ uzavírá Vrzáň.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

13:04 Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Poslední květnový víkend patřil v Teplicích nejen slavnostnímu Zahájení 870. lázeňské sezony, ale i …