SPELOS: Tomio Okamura opět dezinformuje veřejnost

15.01.2014 10:00

Sdružení SPELOS se ohrazuje proti tiskové zprávě hnutí Úsvit přímé demokracie z dnešního dne.

SPELOS: Tomio Okamura opět dezinformuje veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Její lídr Tomio Okamura zde legální oblast podnikání, kterou loterní průmysl je, staví na úroveň závažné trestné činnosti. Paradoxně mu však vadí pouze dva druhy loterních zařízení – tedy VHP a VLT – nevadí mu už ruleta, poker, kurzové sázení a podobně. Ze strany Tomio Okamury tak jednoznačně jde o populistické tvrzení – respektive další nesystémový návrh v oblasti regulace loterií.

„Netuším, odkud pan Okamura své informace čerpá, navíc v části, kde se věnuje smutným osudům gamblerů, pozapomíná uvést také další příklady závislostí – například úmrtí způsobená závislostí na cigaretách, alkoholu a podobně. V žádném případě totiž neplatí pravidlo, že každý člověk, který si chce zahrát jen pro zábavu, je automaticky gambler a pan Okamura to zajisté ví,“ uvedl Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS a doplňuje: „Obecně o tyto hráče nemají zájem ani samy loterní společnosti. Našim cílem je zákazník, který přesně zná svou míru, do herny jde s obnosem, který nikterak nezatěžuje jeho rodinný rozpočet, pobaví se zde s přáteli a znovu se vrátí.

Až tragikomické je pak srovnání loterního byznysu s nejrůznějšími deviacemi, vraždami a pedofilií stejně, jako sdělení o tom, že stát, potažmo obce a města na tomto průmyslu parazitují tím, že z něj má finanční prostředky. Jedná se však o přibližně 10 miliard korun, které rozhodně nejsou zanedbatelnou částkou. Navíc řada obcí a měst z těchto prostředků financuje smysluplné a veřejně prospěšné projekty, na které by jinak peníze nenašla.

Provozovatelé loterií, legálně působící na území České republiky, respektují veškeré zákony a pravidla, spolupracují se státem i obcemi a ve svých provozovnách dělají maximum proto, aby se zde dodržovaly zásady zodpovědného hraní.

„Pan Okamura ale zcela evidentně sází na to, že většinová populace této problematice zcela nerozumí, a tak jí předkládá zavádějící nebo dokonce lživé informace. Sám totiž velmi dobře ví, že i zkušenosti z ostatních zemí dokazují to, co tvrdíme dlouhodobě. Nulová tolerance loterií přinese jediné – přesun loterního průmyslu do šedé zóny, případně na neregulovaný internet. Hrát se bude načerno, bez jakékoliv kontroly a daňových odvodů. Také proto státy, které k tomuto kroku dříve neuváženě přistoupily, postup přehodnocují a loterie na svém území znovu provozují,“ doplňuje Vrzáň.

SPELOS dlouhodobě vyzývá k uváženému a systematickému přístupu k regulaci v oblasti loterií a jiných podobných her. Výstupy Tomio Okamury se však neopírají o žádné odborné argumenty. Lze je proto srovnat s někdejšími populistickými výkřiky Věcí veřejných, inspirovanými pouhou snahou získat zájem médií a voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…