STEM: Brexit nedopadne na Británii negativně, domnívají se Češi. Více se obávají případného odchodu ČR

12.03.2019 16:29

Česká veřejnost se domnívá, že odchod z EU nemusí pro Brity dopadnout ani pozitivně, ani negativně. Pozitivní prognóza u nich dokonce mírně převažuje. Pesimističtěji vidí naopak případný odchod ČR. Ukázala to data z nové studie o našem vztahu k EU.

STEM: Brexit nedopadne na Británii negativně, domnívají se Češi. Více se obávají případného odchodu ČR
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Mnoho komentátorů se domnívá, že odchod Velké Británie z EU může ovlivnit postoj české veřejnosti k evropskému společenství. Jak si stojí jejich domněnky v zrcadle veřejného mínění? Vystrašil české euroskeptiky Brexit, nebo je naopak posílil? A lze nalézt podobnosti mezi náladami v obou zemích?

Za prvé Češi nevidí Brexit černě. Na otázku, zda je odchod z EU pro Velkou Británii dobrá nebo špatná věc, odpovědělo 33 % respondentů „dobrá“, 23 % uvedlo „špatná“ a 18 % vybralo možnost „ani dobrá, ani špatná“. Zbylých 26 % neví či nemá na otázku názor. Postoje se liší výrazně podle toho, zda jde o zastánce nebo kritiky EU. Mezi silnými zastánci EU je 68 % těch, kteří se domnívají, že Brity odchod postihne negativně. Naopak z občanů kritických k EU se to domnívá jen 6 %.

„Velká Británie se v referendu v roce 2016 rozhodla opustit EU. Je to pro Británii dobrá, anebo špatná věc?“

Data jsou ukázkou z nové studie, kterou připravuje nezávislý ústav STEM spolu s průzkumnou agenturou Behavio Labs. Studie se zaměřuje na emoce, nevýhody a výhody, které si Češi spojují s Evropou a EU. Partnery výzkumu jsou nadace Friedrich Naumann Foundation, think-tank Europeum, Nadace BLÍŽKSOBĚ a několik českých filantropů.

„Velká Británie se v referendu v roce 2016 rozhodla opustit EU. Je to pro Británii dobrá, anebo špatná věc?“

Mínění vázané k Brexitu se liší hlavně podle vzdělání a věku. Například do 40 let věku převládá pocit, že jde o špatnou věc pro Británii. Občané starší 40 let se domnívají, že Británie na odchodu spíše získá. „Naši domácí odpůrci a zastánci EU si interpretují odchod Británie z Evropské unie dle svého předchozího hodnocení EU. Vliv Brexitu na jejich postoj k EU je velmi malý,“ říká Nikola Hořejš, analytik STEM. „Navíc dění kolem Brexitu a obecně kolem EU sledují Češi mnohem povrchněji, než jak by se mohlo zdát z mediálního prostoru.“

Dopad možného odchodu ČR z Evropské unie hodnotí česká populace negativněji než dopad odchodu Velké Británie. Celkem 40 % respondentů odpovědělo, že odchod z EU by pro ČR byla věc špatná. Za negativní považují odchod ČR spíše mladší lidé s vysokoškolským vzděláním.

„Představte si, že z EU by vystoupila ČR. Byla by to pro ČR dobrá, anebo špatná věc?“

Dalším z důvodů, proč dění v Británii tolik neovlivňuje náladu v ČR, je fakt, že pro Čechy jsou důležitější pro spolupráci okolní země. Jen 35 % respondentů v průzkumu uvedlo, že Británie je důležitý spojenec ČR, oproti 62 % u Rakouska nebo 51 % u Německa. Překvapivě větší spolupráci s Británií požadují příznivci EU (54 % přesvědčených zastánců EU) a méně její odpůrci (17 % odpůrců považuje Británii za důležitého partnera).

V Británii i ČR roste podpora pro Evropskou unii

Češi a Britové zastávají do jisté míry podobné euroskeptické postoje. V Británii od referenda v roce 2016 počet příznivců EU narostl. V ČR roste obdobně, ale až v posledním půlroce. V Británii se v poslední době aktivizovali především mladí lidé. V zemi také hlavní téma migrace zastínily ekonomické otázky.

V obou zemích je postoj k Unii více negativní u lidí s vyšším věkem, nižším vzděláním a nižším příjmem domácnosti. V ČR a VB jsou spíše pro vystoupení z EU lidé, kteří se podle svých slov méně zajímají o politiku a kteří méně často chodí k parlamentním či evropským volbám.

Obě země se ale liší v tom, jaké politické strany zastupují euroskeptiky. Zatímco v ČR jsou méně pro EU voliči levice, v Británii jsou to naopak voliči Konzervativní strany.

Podle dat průzkumné agentury YouGov1 v Británii zatím nenastal silný odpor k Brexitu. Více Britů se sice nyní domnívá, že rozhodnutí vystoupit z EU byla chyba, ale je to stále méně než polovina. Kolem 45 % Britů podporuje druhé referendum o podobě budoucích vztahů a zhruba 38 % je proti dalšímu plebiscitu. Britská veřejnost se zároveň domnívá, že dohoda, kterou vyjednala vláda premiérky Mayové, není pro Británii výhodná. Pro zastánce Brexitu je odchod z EU málo „důsledný“, zatímco pro odpůrce Brexitu neúměrně přeruší obchod a vztahy s EU.

Poznámka:
1) Zdroje:
Data YouGov: ZDEZDE
Analýza STEM 2 .7. 2018 ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…