STEM: Popularita stranických osobností v lednu 2020

20.02.2020 12:04

Andrej Babiš je stále nejlépe hodnoceným českým politikem. Jeho odstup od druhého místa se však díky stále se zlepšujícímu hodnocení ministryně financí Aleny Schillerové snížil. Do pětice nejlépe hodnocených politických osobností dále patří Jana Maláčová, Ivan Bartoš a Lubomír Zaorálek.

STEM: Popularita stranických osobností v lednu 2020
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Nejméně známým členem vlády je ministr obrany Lubomír Metnar. V porovnání s říjnem 2019 se významněji zvýšil podíl příznivých názorů u bývalého předsedy KDU-ČSL Marka Výborného, dále u ministra Karla Havlíčka a předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 24. ledna až 6. února 2020. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1062 respondentů. Na výzkumu pracovalo 265 tazatelů (PAPI, CAPI). Výzkumná série TRENDY je hrazena jen z prostředků STEM a nezávisí na žádném zadavateli mimo STEM.

Do výzkumu politických osobností, který STEM uskutečnil v říjnu, byli zařazeni všichni členové vlády a také předsedové parlamentních stran.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je stále nejlépe hodnoceným politikem, příznivě jej vidí polovina občanů (50 %). Na druhém místě je stejně jako v minulém průzkumu ministryně financí Alena Schillerová (47 % příznivých hodnocení), její hodnocení se dále zlepšuje a přibližuje hodnocení premiéra Babiše. Na dalších místech „první desítky“ jsou minimální rozdíly. Třetí v pořadí je tedy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, u které se hodnocení také postupně zlepšuje (41 %). Do pětice nejlépe hodnocených politických osobností se „vrátil“ předseda Pirátů Ivan Bartoš (40 %). Pátý v pořadí je ministr kultury Lubomír Zaorálek (39 %).

Andrej Babiš je v aktuálním lednovém průzkumu hodnocen podobně jako v říjnu 2019, polovina veřejnosti premiéra hodnotí příznivě, téměř polovina nepříznivě.

Od podzimu 2018, kdy byli členové současné vlády Andreje Babiše zařazeni do sledování popularity politických osobností, se průběžně zlepšuje hodnocení ministryně financí Aleny Schillerové, kterou nyní vnímá pozitivně již téměř polovina veřejnosti (47 %), což znamená, že u ní příznivá hodnocení výrazně převažují nad nepříznivými (33 % ji hodnotí negativně, 20 % ji nezná a nehodnotí).

Postupné zvyšování podílu příznivých hodnocení sledujeme i u ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (v jeho případě podobně jako u A. Schillerové převažují pozitivní hodnocení nad negativními: 38 % vs. 31 %, ovšem téměř třetina veřejnosti ministra zdravotnictví nezná).

Dále se mírně zlepšilo hodnocení ministra Karla Havlíčka (u kterého se ovšem zároveň snížil podíl těch, kteří jej neznají, v souvislosti s medializací sloučení ministerstva průmyslu a ministerstva dopravy), dále ministra Tomáše Petříčka a ministryně Kláry Dostálové. Mírně lepší je rovněž hodnocení ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka (v dlouhodobé perspektivě je aktuální podíl příznivých hodnocení J. Hamáčka zatím nejvyšší zjištěný).

Naopak mírně horší než v říjnu 2019 je hodnocení ministrů Roberta Plagy a Lubomíra Metnara. Ministr obrany Metnar je navíc nejméně známým členem vlády (polovina veřejnosti uvádí, že jej nezná). Ministra školství Plaga neznají dvě pětiny občanů (43 %). Podobný podíl lidí uvedl, že nezná ministra zemědělství Miroslava Tomana nebo Vladimíra Kremlíka, který těsně před zahájením průzkumu skončil ve funkci ministra dopravy.

Hodnocení ministrů Lubomíra Zaorálka, Richarda Brabce a ministryně Marie Benešové je podobné jako v předchozím průzkumu, přičemž platí, že se umisťují v horní polovině pomyslné hierarchie.

Zastavme se dále u opozičních politiků.

V říjnu 2019 průzkum ukázal snížení podílu příznivých názorů na předsedu Pirátů Ivana Bartoše, které však aktuální data nepotvrdila. Předsedu Pirátů tedy pozitivně hodnotí dvě pětiny veřejnosti, podobně jako v předchozích průzkumech.

Mírně lepší v porovnání s průzkumy z předchozího roku je hodnocení předsedy SPD Tomio Okamury (37 % příznivých názorů). Mírně se zlepšilo také hodnocení předsedy ODS Petra Fialy (28 %), předsedy KSČM Vojtěcha Filipa (28 %) a předsedy STAN Víta Rakušana (27 %). Z časové řady je však zřejmé, že jde spíše o návrat k předchozím hodnotám po říjnovém oslabení.

Více pozitivních hodnocení než v předchozích průzkumech zaznamenal končící předseda KDU-ČSL Marek Výborný (26 %).

Poprvé jako předsedkyně TOP 09 byla do průzkumu zařazena Markéta Pekarová Adamová. Příznivý názor na ni má pětina občanů (21 %). Tento podíl je na obdobné úrovni jako u jejího předchůdce ve funkci, Jiřího Pospíšila (říjen 2019: 23 %). Ovšem Markétu Pekarovou Adamovou zatím více než třetina veřejnosti nezná a nehodnotí (36 %, Pospíšila neznalo pouze 15 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…